В Пловдив дишаме най-мръсния въздух, не ни пука

Мисия Пловдив

27-02-2013, 15:22

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Изключват ни от европейска организация. Нямаме мерки за климата

Европейската комисия (ЕК) изпрати последно предупреждение, че ще изключи община Пловдив от Конвентата на кметовете. Причината – не е разработен и подаден план за енергийна ефективност до 2020 г. Това съобщи Лияна Аджарова, председател на Енергийна агенция – Пловдив.

В Конвентата или Споразумението на кметовете участват над 3 800 европейски града, 19 от тях български. Целта на документа е по-добър климат и по-малък разход на енергия. Стремежът е вредните емисии във въздуха да бъдат намалени с 20 % до 2020 г.

Планът, който община Пловдив се е ангажирала да разработи още с подписването на Споразумението на кметовете през 2010 г., би трябвало да очертава визията, по която да се развива потреблението на енергия. Различните сектори са домакинства, индустрия, обществени сгради.

Всички общини, успели да изготвят план, живеят в градове, които са активни, инициативни и за които потреблението на енергията от гражданите е основен въпрос, коментира Аджарова.

Според нея всяка българска и европейска община би трябвало да се бори да има добър имидж и да действа в интерес на нейните граждани. На този етап за Пловдив няма да има наказания, но се очакват негативи. „След глобите за финните прахови частици ще има и глоби за емисиите парникови газове“, предупреди шефката на Енергийната агенция.

Планът на Пловдив е трябвало да бъде изготвен до 5.11.2010 год., но ЕК е дала още 6 месеца отсрочка. Т.е. до средата на 2011-та местната власт е трябвало да представи план с мерки. Днес става ясно, че това не се е случило.

На 19 февруари т.г. Аджарова получила писмо от Европа, в което предупреждават, че ще бъдем изключен от Конвентата. Веднага препратих документа до дирекция „Екология“ в общината, но оттам нямаше реакция“, добави тя.

Споразумението за участието на Пловдив е подписано по време на кметския мандат на Славчо Атанасов. От негово име Борислав Инчев, бивш главен секретар на общината, коментира за Plovdivutre.bg „Не си спомням дали е подаван план за енергийна ефективност. Изготвихме стратегия, но тя на два пъти не беше приета от Общинския съвет. Заложените мерки в нея сочеха кои обществени сгради трябва да бъдат подобрени. Те целяха намаляването на разходите за енергия“, каза Инчев. По думите му, ако стратегията и планът по правило е трябвало да бъдат обвързани, за това и не се е стигнало до подаванете му. В крайна сметка предишните управляващи успели да подпишат 2 договора с фонд „Енерегийна ефективност“ за санирането на няколко училища и детски градини. „И преди се е случвало полезни стратегии да не събират мнозинство. Причините всички ги знаете“, лаконичен бе Инчев.

Plovdivutre.bg потърси за коментар настоящият зам-кмет Розалин Петков, в чийто ресор попада екологията. От нас той научи за изпускането на срока. Каза, че ще направи проверка, след което ще коментира. От отдел „Екология“ не пожелаха да дават изявления в отсъствието на шефа си д-р Стефан Шилев. Той бил в командировка в чужбина. „Не сме получавали препратеното писмо от Енергийната агенция нито на електронната поща, нито пък е входирано в „Деловодство“, казаха от пресцентъра на общината.