Сложиха знаме на новите ясли в Тракия (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

27-02-2013, 15:24

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Вековният ритуал беше уважен от кмета Иван Тотев

На покрива на новостроящите се в квартал Тракия детски ясли днес бе забито българското знаме и бе положен венец. Вековният ритуал, който се изпълнява при приключване на грубия строеж на всяко здание, бе изпълнен от градоначалника Иван Тотев и районния кмет Костадин Димитров.

По този обект се работи изключително бързо. Първата копка беше направена на 12 ноември. И сега – близо 3 месеца след това вече привършва основният строеж. Този обект е много важен. Смятаме, че до края на лятото той ще е изцяло готов. Така първите деца ще могат да влязат в яслите още през септември тази година, посочи Тотев след ритуала. Той припомни, че яслите, които към момента все още нямат име, са предвидени за осем групи малчугани, от които 2 – за кърмачета.

Освен двата етажа с помещенията за децата, сградата има още административно крило и подземен блок с кухненски и перални зали. Освен това в проекта има възможност за допълнително разширение. При приключване тук ще бъдат настанени близо 200 деца. Това ще облекчи положението с недостига на места в яслите в района. Към момента има около 250-300 желаещи, посочи на свой ред тракийският кмет Костадин Димитров. Той се похвали и с нови тротоарни настилки, изработени като дарение от частна фирма.

Технологията за направа на алеите е много устойчива и няма нужда от сериозна поддръжка. Цената на бетонната настилка излиза около 20 на кв. метър, което е двойно повече от традиционните методи. Тайната е, че с тази технология не се налага да се къртят и премахват старите настилки. Работи се много по-бързо, като се оставят канали за комуникационните и електрическите мрежи, а инвеститорът дава 10 години гаранция, посочва Димитров.