И данъчни проверяват разходите на Енерго Про

Животът

27-02-2013, 15:44

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата влиза в Енерго про

В Енерго Про не знаели, че прокурор им чука на вратата

Резултатите ще станат ясни на 22 март

Всички разходи на енергорапределителното дружество във Варна, както и договорите, които то е подписвало с подизпълнители, ще бъдат проверени от специална комисия, назначена след заповед на главния прокурор Сотир Цацаров от снощи. Според окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров сред проверяващите ще има петима обвинители, както от окръжна така и от районната прокуратура. Заедно с тях ще работят и 9 служители от централното управление на НАП.

Чавдаров припомни, че проверката започва едновременно в централите на трите енергоразпределителни дружества в страната - в София, Варна и Пловдив. Тя обхваща периода от 01.01.2010 до 31.12.2012 г. Така, на практика, във Варна ще бъде проверявана дейността на предишния сосбтвеник на Енергото - немската фирма Е.ОН., която продаде бизнеса си в България на чешката Енерго-про в края на юни 2012 г. Новите собственици не крият, че са наследили големи проблеми от предшествениците си.
Служителите на НАП и магистратите ще анализират разходите на ЕРП-то, чиито януарски сметки станаха повод за протестите във Варна. На проверка подлежат както технологичните разходи, така и сумите, плащани за външни услуги, по договори за управление и контрол, за аутсорсвани дейности. Прокурорите ще търсят сделки между свързани лица, ще проверяват отчетените инвестиции и ще положат анализ на отчетените приходи по продажби в страната и в чужбина. Резултатите от проверката ще бъдат оповестени след 3 седмици - на 22.03.2013 г. При данни за престъпления прокуратурата ще образува досъдебно производство.