Чудо в КЦМ: Плащат на работници да не карат колите си

Животът

27-02-2013, 16:24

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Над 300 идват в Комбината с возила, въпреки че им удържат пари за извозване с рейс

Комбинатът за цветни метали Пловдив (КЦМ) и Енергийната Агенция са разработили пилотен проект за управлението на транспорта на служителите в предприятието. Една от най-големите фирми в областта с над 2500 работници ще променя мисленето на служителите и ще ги убеждава да харчат по-малко пари и енергия за придвижване до работа.

Паркингът на КЦМ е пренаселен, уточни Ина Карова от Енергийната Агенция. По думите на Никола Дочин от КЦМ повече от 300 души идват на работа с лична кола, въпреки че всеки месец от заплатите им се удържа сума за ведомствен транспорт. „5 % от возилата на паркинга трябва да изчезнат“, каза Карова.

От предприятието ще стимулират служителите си да зарежат автомобилите и да ползват или ведомствения превоз или да организират споделяно пътуване – няколко човека да ходят на работа с една кола. Тези, които се възползват от проекта, ще получат пари. Комбинатът ще поема част от горивото или разходът за служебната карта за пътуване. „Няма да ни струва повече от парите, които ние така или иначи даваме за транспорт“, каза Никола Дочин от отдел "Стопански, социални и административни дейности" към КЦМ. Идеята е с информационни диплянки и срещи ръководството да обясни на служителите колко вредни емисии отделят автомобилите им. Освен финансовия стимул, работниците ще пътуват в по-нови и комфортни автобуси. Двата превозвача, които обслужват хората, ще подменят част от автобусите и микробусите си.

Само до Асеновград всеки ден пътуват 9 автобуса, до Асеновград 11 и по един до Куклен и Крумово.

В историята си КЦМ пази спомена за своя отбор по велосипеден спорт. Увеличеният трафик обаче е отказал любителите на колелетата.

Новият проект на предприятието е за 3 години. Сега разполагат с 2 карго велосипеда и около 60 обикновени за придвижване на територията на предприятието.

 „Съвсем скоро смятаме да приложим идеите на практика, но най-трудно ще е да убедим хората си, че така е по-удобно, по-евтино и въздухът в областта ще е по-чист“, заключи Дочин.

Енергийната агенция ще награди КЦМ с отличието Зелен етикет за разработване на план за подобряване на мобилността в големия завод.