Борят трафика с въжена естакада на бул."България"

Проектът започва да се строи в средата на годината

По един от най-големите булеварди в София – бул. "България", ще се пътува с 8 минути по-бързо в задръстванията, след като бъде готово кръстовището на две нива.

Естакадата на пресечката с бул. "Гешов" започва да се строи в средата на годината.

Завършеният вид на кръстовището ще представлява понижено ниво на бул. "България", като се осигурява пресичане с бул. "Гешов" и ще се изгради кръгово движение без светофари.

До юни месец трябва да приключи проектирането, а веднага след това започва строежът на естакадата. Според разчетите на кметството около 23 000 автомобила преминават през това кръстовище в пиковите часове, като времето за престой е между 8 и 10 минути.

Естакадата, която ще се държи на дебели стоманени въжета, ще струва около 23 милиона лева. Ще се изградят по две платна за движение във всяка посока. Ще има нови тротоари и осветление, обособено и зелено пространство и подменен асфалтът.

След изграждането на кръстовището фините прахови частици, замърсителите на въздуха и шумът в района се очаква да се намалят наполовина. За двете жилищни сгради, които са разположени най-близко до кръстовището, по време на строежа ще бъдат поставени шумоизолиращи прегради.

В долното ниво няма да има ляв завой, а на бул. "Гешов" срещу Центъра по хигиена ще има надлез за пешеходците, за да бъде премахнат светофарът там.

Кръстовището няма да бъде затворено по време на ремонта, но преминаването ще бъде затруднено, предупредиха от общината.

Ключовият възел е част от цялостен проект за облекчаване на трафика в района, който включва и строителство на естакада между бул. "Акад. Иван Гешов" и ул. "Георги Софийски". Мостът при Военномедицинска академия вече е готов и през него преминават коли, само чака полагането на последния пласт асфалт.

Естакадата се синхронизира и с плана за бъдещата станция на метрото там, както и с предвидената за тази година рехабилитация на трамвайното трасе по бул. "България".