Бенедикт XVI покорно отстъпи поста на новия папа

Папата официално днес се оттегли от престола

Ръководителят на Римокатолическата църква Бенедикт XVI, за когото днес е последният ден на папския престол, увери бъдещия Свети отец в безусловното си уважение и покорство.

"Сред вас се намира бъдещият папа, на когото аз обещавам безусловно уважение и покорство", посочи Бенедикт 16-и в кратко изявление пред кардиналите във Ватикана, няколко часа преди влизането в сила на историческата му стъпка оттегляне от папския престол.

Bulgariautre.bg припомня, че папа Бенедикт XVI встъпи в длъжност на Римокатолическата църква през 2005 г, като зае мястото на починалия папа Йоан Павел II. Той реши да се оттегли от поста си на 28 февруари.

За оттеглянето на папата се заговори през май миналата година, след като Ватикана бе замесена в грандиозен корупционен скандал, при който бе арестуван главният иконом на Бенедикт ХVІ .

Тогава говорителят на папата се опита да разсее слуховете, че тронът във Ватикана ще остане вакантен.

Неприятностите за Бенедикт ХVІ започнаха още през януари 2012 г., когато италианска телевизия разкри, че висш духовник е бил принудително преместен от поста си, тъй като се оплакал от нередности в договорите, сключвани от божиите служители с частни фирми.