Кметът ще се разпорежда с Белодробна болница

Мисия Пловдив

28-02-2013, 14:01

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Ще пазим сградата, чакаме инвеститори, заяви Тотев

Сградата на Белодобна болница „Д. П. Кудоглу” бе извадена от активите на лечебното заведение и предадена за разпореждане на кмета на Община Пловдив. Това стана с гласуване на днешното заседание на местния парламент.

Точката, която беше четвърта в дневния ред, предизвика сериозни дебати в залата. От левицата запитаха защо проекторешението се внася извънредно в последния момент – без да е минало по реда си през всички комисии. Лилия Учкунова от НИЕ пък предложи сградата да стане публична, а не частна общинска собственост и градоначалникът да има по-ограничените правомощия на управител, а не на разпоредител. От мнозинството отхвърлиха тези идеи и заявиха, че се бърза с ликвидирането на лечебното заведение заради нестабилната политическа ситуация, за да се използва дадената от сегашното ръководство на здравното министерство зелена светлина за процедурата.

След вота, който завърши с 27 гласа „за”, 9 – „против” и трима въздържали се, кметът Иван Тотев заяви, че след ликвидацията сградата ще бъде пазена, докато не се вземе друго решение. Общината няма да прави болница, но имотът е пригоден за лечебно заведение. Ако има интерес от инвеститор, който да развива здравна дейност, ще разгледаме предложението. Засега обаче нямаме конкретни планове, заяви още Тотев.

От левицата пък заявиха, че с тази стъпка се готви ликвидирането на едно уникално лечебно заведение. Те посочиха, че сред синдикатите и персонала има сериозни притеснения за професионалното бъдеще на специалистите от „Д. П. Кудоглу”. Искаме гаранции за тези хора, защото при прехвърлянето мнозина вероятно няма да намерят място в УМБАЛ, както се обещава. Закриването не решава всички проблеми. Това е една паническа стъпка, посочиха социалистите.