Лекарите в Пловдив се вдигат на протест

Мисия Пловдив

28-02-2013, 14:38

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Медиците се включват в националния митинг, събират се от 16 часа пред Здравната каса

Районната колегия на Български лекарски съюз се присъединява към националния протест на колегите си. Недоволството започва от 16 часа пред Регионалната здравноосигурителна каса. На мястото ще присъства и шефът на БЛС в града д-р Георги Кръстев.

Исканията на медиците са за отпадане на лимитите в болниците. Пациентите не трябва да се безпокоят. В болниците те ще бъдат обслужвани както всеки ден, уточнява Радио Пловдив.
Медиците настояват да бъдат възстановени старите правила от миналата година за болничната помощ. Новата методика на Касата определи за всяка болница прогнозен брой на пациентите по различните клинични пътеки и им позволи да лекуват само с 3% повече болни от определеното. Лекарите прогнозират, че заради това ограничение болниците ще получат от 20 до 40 % по-малко пари от миналата година.

Медиците се опасяват, че още в първите два месеца на годината ще се изчерпат определените от Касата лимити по някои клинични пътеки.

Припомням, че на среща с представители на лекарски колегии, която се проведе в Пловдив, директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков пое ангажимент, че ще изпълни исканията им за връщане на старият регламент за отпускане на направления и ще внесе предложенията за повече яснота при договорите и прилагането на новата методика в болниците.
Според председателят на Националната асоциация на специалистите в извънболничната помощ д-р Георги Ставракев предложението обаче не е писменно одобрено на вчерашноато заседание на НС на НЗОК. Отложено е за 8 март. Това затруднява работата на лекарите. Според него д-р Цеков няма да удържи на думата си и лимитираните плащания ще продължат.

Новата методика е довела до грешки в изчисленията и възложи на районните каси да пресмятат отново, стана ясно на вчерашно извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Взето беше решение да отпаднат 3-те процента, с които болниците да надвишават броя пациенти, както и да се изясни начинът, по който ще се актуализират прогнозите. Искането на личните лекари да не бъдат ограничавани в броя на отпусканите направления също беше прието.

Въпреки тези поправки в методиката, лекарите ще излязат на протест срещу едностранните решения на Здравната каса, което беше причина и за отказа на лекарското съсловие да подпише нов рамков договор за 2013 година.