Пушещите ученици скараха старейшините

Мисия Пловдив

28-02-2013, 15:24

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Не приеха готвената забрана за продажба на цигари край школата

Предложение от левицата за налагане на ограничение за продажба на алкохол и цигари в радиус от 150 м. около училищата и детските градини в Пловдив скара общинските съветници. Според вносителя - Димитринка Вакрилова от БСП, трябва да се гарантира здравето на децата, а интересите на търговците да остъпят на заден план. Тя даде за пример наложените санкции в малки общини като Смядово, Марица и Дългопол.

След нея думата взе Радослава Ташкова от ГЕРБ. Тя обясни, че предложението е безсмислено, тъй като има закон, който забранява продажбата на цигари и алкохол на лица под 18 г. Ново ограничение само ще засегне малкия и среден бизнес, които и без това са в криза. И какво, ако забраним търговията в радиус от 150 метра, на 155 метра ще може ли да се продава? Проблем не е само пушенето, но и наднорменото тегло. Това значи ли, че трябва да забраним и продажбата на хранителни стоки, запита риторично Ташкова. Тя посочи, че е нужен по-сериозен контрол върху търговците.

Димитър Цветков от ГЕРБ допълни, че ако се приеме такава забрана, има училища в града, в чиято зона ще попаднат най-малко 10 магазина и заведения, които трябва да спуснат кепенци. Вихър Захов, също от мнозинството, посочи, че по негови наблюдения учениците си носят цигарите от вкъщи и пушат безнаказно край школските огради, без да обикалят магазините. Затова той предложи забрана за пушене, вместо за продажба.

Предложението срещна критиките и на Димитър Цветков, според когото ще е по-лесно да се въведе забрана за пушене и пиене в целия град, отколкото в отделните училищни зони. Подкрепи го Спас Гърневски, който посочи, че ако се премахнмат търговците, децата ще бягат през междучасията, ще пресичат кръстовища и ще липсват от часове само и само да си вземат цигари. Забраните не работят. Превенцията трябва да започне още в семейството, изтъкна той.

След като дебатите бяха прекратени по искане от мнозинството, социалистът Николай Радев се разгорещи. Той посочи, че като учител с 28 години стаж, смята, че сегашното положение и случващото се край училищата е трагично. Както улицата ви измете от парламента, така ще ви измете и от тази зала, категоричне бе той. След като предложението бе отхвърлено с 15 срещу 21 гласа и 4-ма въздържали се, неговият автор Димитрина Вакрилова се зарече въпреки спънките да го внася отново и отново.

Всички виждаме учениците с бири и цигари в уста през междучасията. Със своята позиция ГЕРБ заявява: правете какво си искате в учлищата. Така се отваря врата не само за алкохол и цигари, но за други пороци. Край училищата работят и много сексшопове с предизивкателни витрини. Ценностната система на младите девалвира. Проблемът е много тежък и не може да си затваряме очите, посочиха от левицата. Червените изразиха учудване и от тази „необичайна” загриженост на ГЕРБ към малкия бизнес, който бил съсипан от тяхната политика.