"Хемус" магистрала поне до Велико Търново

Общество

28-02-2013, 15:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Търси се инвеститор за "Черно море", за момента няма такъв

С изцяло магистрален габарит ще е участъкът от магистрала „Хемус” между Ябланица и Велико Търново, тъй като европейският коридор върви към Русе, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова в интервю пред „Фокус”.

 

Изграждането на участъка ще се финансира по линия на Кохезионен фонд, а участъкът след това е допълваща европейска мрежа. Ще може да се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, но дали да е магистрален, ще покаже анализът на трафика. Ако не е достатъчен, ще е скоростен път, посочи Лиляна Павлова.


„Имаме и други готови проекти, които също искаме бъдат развити като скоростни пътища, но на този етап няма осигурено финансиране за тях. Затова със средства от бюджета правим трета лента на пътя Русе - Шумен и връзката му с "Хемус". Русе - Търново също е път, за който ще търсим финансиране”, отбеляза строителният министър в оставка.

 

Павлова посочи още, че вариант за изграждането на магистрала „Черно море” ще се търси по линия на публично-частното партньорство.

 

„За възможностите за финансиране на „Черно море“ сме разговаряли и с Турция. За момента обаче не виждаме потенциален инвеститор. За да облекчим трафика, поетапно с бюджетни средства ще финансираме изграждане на четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг и трилентов между Слънчев бряг и Варна. Вече се работи по участъка между Сарафово и Поморие”, каза Лиляна Павлова.


През тази година трябва да започне изграждането и на обходния път на Ахелой.

 

Освен това ще бъде рехабилитиран целият Ришки проход, който по думите на Павлова е в безумно състояние в момента. Участъкът между Русе и Шумен, който в момента е двулентов, ще бъде разширен до трилентов. Това ще облекчи значително изключително натоварения трафик от Русе, каза още Лиляна Павлова.