Лекарите бойкотират Здравната каса с подписка

Мисия Пловдив

28-02-2013, 17:33

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Според медици в НЗОК цари хаос и лъжлива стабилност

Протестът срещу монопола на Здравната каса започна в Пловдив с подписка пред сградата на Касата. „Настояваме за истинско договаряне между Лекарския съюз, който представлява лекарите, и Здравната каса“, каза д-р Георги Ставракев.

По думите му и в момента има контракт, но е осакатен. „Той трябва да има цени и обеми, в противен случай е просто заблуда на обществото. Настояваме да бъде върнат общественият характер на здравеопазването от НЗОК и бъде деполитизарано нейното ръководство и управлението на надзорния съвет“, добави д-р Ставракев.

Според него, в противен случай, гражданите ще продължават да плащат здравни вноски, а финансовият министър, който и да е той, ще прави с тях каквото си иска.

Постъпилите молби за изплащане на надвишени лимити ще бъдат изплатени. Не е вярно, че има недостиг“, твърди д-р Иван Маджаров, шеф на Регионалната здравна каса. „По отношение на доболничната помощ е сигурно, че могат да се надвишават прогнозните разходи. Когато някоя болница ги надвиши, ще подава отчет в РЗОК и разликите ще бъдат изплатени“, каза още той. Припомняме, че новата методика на Касата определи за всяка болница прогнозен брой на пациентите по различните клинични пътеки и им позволи да лекуват само с 3% повече болни от определеното. След недоволството от страна на Български лекарски съюз, става ясно, че този процент няма да играе реална роля.

„В сегашната тежка обстановка не е удачно да искат да дестабилизират една добре работеща структура. Пари допълнително никой чиновник не може да разпредели“, добави шефът на Регионалната здравна каса.

„Не мислите ли, че това не е абсолютно същата стабилност, за която говореше министър Дянков, за която убеждаваме целия свят, че едва ли не сме отличниците в Европа. За това от две седмици не могат да приберат хората от улиците. Абсолютно същата е ситуацията и в здравната система. Псевдостабилност, която е в устите на администрацията на Здравната каса“, контрира д-р Ставракев.

Подписката върви в цялата страна и ще бъде внесена във всички институции, които имат отношение. Ще бъде дадена и на президента Росен Плевнелиев и на служебния премиер. „Надяваме се на помощта и подкрепата на пациентските организации и пациентите. Нашите интереси са общи“, допълни Ставракев.