Губят ли посоката си пловдивските протести? (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

28-02-2013, 20:14

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Освен EVN, тази вечер на мушката взеха и Гергов

Значително по-малоброен бе протестът срещу монополите и главно EVN тази вечер в Пловдив. Традиционно недоволството започна от сградата на енергоразпределителното дружество като там се събраха не повече от 40 души.

По-многобройно шествието бе, когато множеството вървя по Главната улица. Освен обичайните възгласи „EVN, вън!“ и „Национализация!“, този път се чу и „Съд за всички приватизатори, съд за приватизаторите на Пловдивския панаир, съд за Гергов!“. На няколо пъти се чуха викове срещу премиера в оставка Бойко Борисов.

По мегафона припомниха за големия национален митинг на 3 март. „Всеки да носи карамфил в ръка. Нека цялата Главна се изпъстри с разноцветни карамфили в знак на това, че искаме по-добро бъдеще за младите, а не такова, каквото имахме ние цели 23 години“, апелираха лидерите на протеста. В неделя срещата на всички, които искат да участват в шествието е от 11 часа на Централна поща.

Тази вечер преди хората да тръгнат към Главната улица, един от обявилите се за организатори на протеста Иван Бояджиев, нарекъл себе си дядя Ваня Лютия, успя да се спречка на няколко пъти с недоволстващите. Той отишъл на среща с кмета, без да сподели на останалите, които всеки ден водят битка с EVN с протестите си. Това никак не се понрави на "колегите му" в бунтовете. Дядя Ваня твърди, че от 10 дни е в гладна стачка и докато не бъдат изпълнени исканията на протестиращите, той няма да се откаже. Негови реплики в крайна сметка разсмяха присъстващите, а митингът заприлича на раздумка с шегички. По-късно някои настояваха отново да искат оставката на кмета Иван Тотев пред общината, дядя Ваня пък ги убеждаваше, че тази вечер не трябвало да скандират срещу него. Той е същият, който разпрати декларация до медиите, с която кани кмета да присъства на протестите.

Недоволството приключи на площада пред Централна поща, където се чуха възгласи за обединение, постоянство и единство в исканията.