"Физиотерапия" в бургаския затвор разгневи адвокат на Кела

Условията за лечение зад решетките бяха една от горещите теми в заседание за определяне на мярка за неотклонение на най-нашумелия обитател на затвора Пламен Дишков

Откровена подигравка и лъжа нарече адвокат Любомир Новиков твърдението на прокурор Желязко Георгиев, че в бургаския затвор се прилага физиотерапия.  Условията за лечение зад решетките бяха една от горещите теми в заседание за определяне на мярка за неотклонение на най-нашумелия обитател на затвора Пламен Дишков - Кела, пише в. "24 часа".
Там физиотерапия не е имало, няма и няма да има, с ораторски хъс заяви Новиков в съдебната зала. Адвокатският гняв бе предизвикан от прокурорско постановление на Георгиев, в който той защитава тезата, че лечение на Дишков може да се прилага и там, където се намира в момента. От друга страна защитата е категорична, че арестантът трябва да бъде освободен,  тъй като при неговата диагноза - коксартроза, реалното лечение е оперативното. Адвокатско каре представлява 37-годишния бургазлия в съда - наред с Новиков се явява колежката му от Софийската колегия Пенка Мутафчиева, както и двата адвокати от Бургас Бойчо Боев и Тодор Досев.

Съдът насрочи заседание днес в 14:30 ч. след изненадваща молба на Дишков и защитниците му едва 10 дни след като магистратите отхвърлиха предишно искане Кела да бъде пуснат срещу парична гаранция. Именно тогава пред съда застанаха трима доктори - неврохирург, ортопед и съдебен медик, които заявиха, че пряка опасност за живота на обвиняемия няма, но истинското лечение минава през операционната маса.

Днес адвокат Мутафчиева поиска нова съдебномедицинска експертиза, както и да бъде разпитан ортопедът д-р Христов, който е поставил пръв диагнозата на клиента й през октомври м.г. Съдия Катя Господинова обаче не прие основанията й.

Докато Дишков е в затвора, защитата има задръжки да проявява по-агресивно поведение в събирането на доказателства в негова защита, заяви в съдебната зала Новиков. Това поведение довело до смяна на режима на клиента му (която после районния съд на Бургас отмени -б.а.), както и до образуване на дисциплинарно производство срещу колежката му Мутафчиева.

Има ред, по който Дишков може да се лекува в специализирано заведение, заяви прокурор Желязко Георгиев и изяви готовност да пусне съответната заповед до шефа на затвора. Той не го направил досега, тъй като от 2 месеца и половина папките по делото били в съда, заради оспорването на постояния арест.

Цитатите от Конвенцията за защита на човешките права в адвокатските пледоарии  не се сториха на съдия Господинова съотносими с положението на Кела и тя го остави зад решетките. В следващия месец той няма право да иска промяна на мярката си за неотклонение. Днешното определение може да се обжалва пред апелативна инстанция. Делото там е насрочено за 6 март, сряда.