Артак - отломка нищожна от народ мъченик, чака милост от Попова

Най-доброто от печата

01-03-2013, 06:47

Снимка:

Виктор Гилтяй

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Иска да получи отговор защо не му дава българско гражданство

От понеделник един младеж в черни дрехи обикаля около президентството. Понеже е от Русе, а няма пари за хотел, всяка нощ спи на Централна гара, а на следващия ден настоява за среща с екипа на Маргарита Попова.

Иска да получи отговор защо тя не му дава българско гражданство. От шест месеца документите му са на бюрото , но тя мълчи: нито отказва, нито подписва.

“Докато не получа отговор, няма да си тръгна. От това зависи целият ми живот”, заканва се Артак Арутюнян, докато наблюдава как политици и медии влизат и излизат от консултации с президента Росен Плевнелиев. 

Артак е арменец, но не помни своята родина. Той е бебе, когато родителите му загиват при голямото земетресение в неговата родина.

На 7 декември 1988 г. в тогавашната Арменска съветска социалистическа република трус със 7,2 по Рихтер разрушава напълно град Спитак, а няколко други населени места са почти неузнаваеми. Жертвите са близо 25 000 души.
Чуждо семейство взема сирачето и го води в България. Тук момчето пораства, а когато навършва пълнолетие - подготвя и внася документите си за българско гражданство. Иначе е арменски гражданин, но дори не знае езика на своята родина.

Фен на Петко войвода

“От първи клас уча в българско училище. Любимият ми филм е “Капитан Петко войвода”. Отраснал съм с Ботев и Левски. Искам да живея като пълноценен гражданин на България и за целта се нуждая от паспорт”, казва пред “Труд” Артак.
Вече 4 г. са минали, откак кандидатът за български паспорт е подал всичките нужни документи, но няма никаква положителна вест. През това време момчето минава задължителните проверки от спецслужбите. От полицията в Русе го уведомяват, че ще дадат положително становище по преписката му.

Зелена светлина от правосъдното министерство

Съветът по българско гражданство към Министерството на правосъдието е разгледал кандидатурата му. Единствената пречка пред него е било арменското му гражданство, от което официално не се е отказал. Артак обаче не знае езика, няма и пари, за да осъществи процедурата в Армения, а старият му паспорт, с който е дошъл в България, отдавна е изтекъл. От хуманитарни съображения съветът, който се състои от представители на няколко министерства и на службите, преценява, че Артак трябва да стане българин.
“Нали затова всяка преписка се разглежда поотделно. Законът е един, но се прилага от хора”, обясни член на съвета мотивите си.
Преди 6 месеца министърката на правосъдието Дияна Ковачева изпраща преписката до вицепрезидентката Маргарита Попова с искане тя да издаде указ за придобиване на гражданство. Оттогава Артак почти всяка седмица звъни в президентството.

“Утре ще имаш подпис”, казват му през октомври. “Всеки момент, не се отчайвай”, е отговорът месец по-късно. От понеделник той се вижда всеки ден с членовете на т.нар. Комисия по българско гражданство в президентството, която не фигурира в нито един закон, но отсява кандидатите за български паспорт.

В понеделник искат копие от трудовия му договор. Той го изпраща по факса. Във вторник, за да го разкарат, му връчват... разписание на трамвай №20, за да отиде с него до арменското посолство, където да си уреди въпроса.

Изпит по арменски

В сряда му дават няколко листа разпечатка от арменски, за да им почете. Той отказва, защото не знае езика. Тогава го карат да подпише декларация, че не иска да подаде документи в Армения за отказ от гражданство, за да не го повикат в задължителната казарма. Артак - “отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик” (“Арменци”, Яворов), отказва да подпише и напуска гневен сградата на президентството, защото не си е и помислял, че целта на българския му паспорт е да избяга от казармата. И вчера, на рождения си ден, Артак чакаше благоволението на Попова.

Президентството: Връщаме преписката

Канцеларията на Маргарита Попова отговори вчера на няколко въпроса на “Труд” чрез прессекретариата на президентството:


- Защо вицепрезидентът отказва да подпише указ за придобиване на българско гражданство на г-н Артак Арутюнян?
- Предложението на министъра на правосъдието по молбата на г-н Артак Арутюнян, гражданин на Армения, се връща в Съвета по гражданството за комплектуване на преписката с документ, от който да е видно, че е изпълнено изискването на чл. 12, т. 6 от Закона за българското гражданство - да е освободен от досегашното си (в случая - арменско) гражданство. 
- С каква цел от Комисията по българско гражданство са му връчили вчера разпечатка от разписанието и маршрута на трамвай №20?
- Комисията разговаря с г-н Арутюнян, за да изясни предприети ли са стъпки по изпълнение на изискването на закона. За информация по процедурата за освобождаване от досегашното му гражданство г-н Арутюнян бе насочен към Посолството на Армения в София и му се предоставиха адрес, телефон, работно време и начин за придвижване до там.

От отговорите на президентството става ясно, че Артак Арутюнян няма да получи гражданство, докато не се откаже от арменското. Той обаче никога сам не си е вадил арменски документ за самоличност, а и ще има проблем да докаже с документи произхода си пред арменското посолство. Най-вероятно ще трябва да бъде предложен отново за гражданство от министър по хуманитарни съображения - тогава не трябва да доказва, че се е лишил от предишното си поданство.

BG паспорт за царско внуче

За разлика от казуса с Артак вицепрезидентката има намерение скоростно да подпише молбата за гражданство на царското внуче Симеон-Хасан, внесена преди седмица, научи “Труд”. 
Малко преди това и майка му княгиня Калина получи български паспорт.