Скоро "Пловдив прайд"?

Мисия Пловдив

01-03-2013, 09:17

Снимка:

edna.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Организацията на хомосексуалните под тепетата стана на 2 години

“ЛГБТ Пловдив” - правозащитна организация на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора се появи на 1-ви март 2011г., когато издаде първи брой на тематичния вестник „Идентичности“, който се разпространяваше безплатно заедно с мартeнички от Пижо и ... Пендо и Пижа и Пенда. С усмивка и дързост маркират началото на сдружението.

За две години хората от организацията се изправиха на дело срещу Националния център по хематологична трансфузиология заради хомофобски брошури. Безкомпромисни са към словото на омраза. Нагърбват се с нелеката задача да „изчистят“ Интернет от съдържания подтикващи към  хомофобия и дискриминация. Скоро успяват да свалят и редактират множествено статии, както и над 2000 видеоклипа. „Изчистват“ и Пловдив от билборди усмиващи шествието за отстояване на човешки права – ежегодният гей прайд, както и такива, които са с антиислямско съдържание. Активистите са единни във вярването си, че преди всичко сме хора, а после сме различни и че за всички има място на тази планета. Неуморно се борят за правата както на гей общността, така и срещу всяка неправда, която срещат по пътя си. Домакини са на първият по рода си спортен полуден за борба с хомофобията, проведен на 17-и май 2012 г. В Пловдив. Този ден дава началото и на международната кампания „Да оставим хомофобията извън игра!“, чрез която призовават всички да покажат жълт картон на подминаването на хомофобията или да я изкарат от игра с червен. До момента в инициативата са се включили над 500 човека от 5 държави, сред които и Мария Илиева, Явор Бахаров, Поли Генова и др.

Сред основните цели на организацията са да информира. Инициатори са на информативна АНТИ-СПИН кампания под наслов „Да не позволяваме липсата на информация да бъде още един от симптомите на ХИВ/СПИН!“. Създават първата и единствена до момента брошура за обезопасен секс между жени.

Тази година “ЛГБТ Пловдив” са и съорганизатори на „София прайд 2013“, а защо не скоро и „Пловдив прайд“?