Бюджетът е на дефицит от почти 600 млн. лева

Според анализатори, падането на кабинета "Борисов" е негатив за държавата

През първите два месеца на годината бюджетът е бил на дефицит от почти 600 млн.лева, пише "Капитал Daily". При нормално функциониране на икономиката тези дефицити се компенсират с излишъци през второто тримесечие на годината.

 

Размерът на фискалния резерв към края на февруари е около 4 млрд. лв, ДДС е на исторически ниско ниво от 207 млн. лв., а просрочените задължения към частния сектор са в размер на 278 млн.лв в сравнение със 799 млн. лв през декември 2009 г, съобщава още вестникът.

 

Вече се появиха и първите опасения за състоянието на тазгодишните публичните финанси предвид до голяма степен ниските доходи на населението в последните седмици и предстоящите избори.

 

Следващото правителство бъде притиснато да увеличи разходите и бюджетния дефицит под натиска за стимулиране на икономиката, сочи доклад на рейтинговата агенция Moody's. Освен това се очаква бюджетният дефицит да надхвърли 1,8% от БВП при прогноза на правителството от 1,3%. Липсата на правителство създава несигурност в държавната политика. Според анализаторите, падането на кабинета "Борисов" е негатив за държавата и ще влияе, ако се опита да емитира публичен дълг.

 

Заради ниското ниво на фискалния резерв и решението на правителството да изплати 850 млн. лв. субсидии на зърнопроизводителите държавата излезе на пожар на дълговия пазар. На финансовото министерство му се наложи да анонсира извънредна емисия ДЦК за 800 млн. лв. Впоследствие ведомството отмени насрочения за 25 февруари аукцион за продажба на 3-годишни ДЦК, което пък остави впечатление на пазара, че заради "зърнената" емисия държавата ще разреди аукционите.

 

Неофициално от Министерството на финансите коментираха, че няма да реализират емисионна политика и единственото изключение, което ще остане е извънредната емисия за земеделските субсидии. Така, след като държавата си получи парите от Брюксел и плати специалните ДЦК, в края на годината нетното финансиране (нов минус изплатен дълг) ще бъде един милиард лева, както е планирано.