Нов дом за сираци с увреждания

Животът

01-03-2013, 13:05

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В центъра ще бъдат настанени 11 деца със специфични нужди

Директорът на Агенция „Социално подпомагане” Ивайло Иванов преряза лентата на нов център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания от Дома за деца лишени от родителски грижи „Олга Скобелева”, предаде Радио Пловдив. Реконструкцията на сградата е направена предимно с подкрепата на фирми, организации и частни лица, които са дарили 125 000 лева, както и с дофинансиране от бюджета на Община Пловдив в размер на 20 000 лева.

Издръжката е държавно делегирана дейност, като на година за дете се отпускат 18 000 лева. Директорът на дома Стамена Стоянова заяви, че за реализиране на каузата за децата с увреждания, са помогнали изключително много хора. „Те работиха безвъзмездно, с много любов. И когато сме повече, и когато сме много, нещата стават добре”, коментира Стоянова. В центъра ще бъдат настанени единайсет деца със специфични нужди. Те ще останат в социалното заведение до момента на осиновяването им и за тях ще се грижат девет души.

„Новият център не е техния дом, защото семейството е най-добрата среда за развитието на децата. Очакваме те да бъдат осиновени в различен етап от своя живот”, коментира Стамена Стоянова. Ресорният заместник-кмет Георги Титюков припомни, че Община Пловдив започва изграждането на още пет центъра за настаняване на деца с увреждания, както и защитено жилище за по-големите. Средствата за тях се отпускат по проект по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Директорът на Агенция„Социално подпомагане” Ивайло Иванов съобщи, че в страната са изградени 50 центъра от семеен тип. Отделно в приемни семейства по различни програми са настанени над 270 деца. Ивайло Иванов подчерта, че децентрализацията в цялата страна върви много добре. „Дори и английският принц ще дойде много скоро в България, за да се запознае с този процес”, коментира Иванов.