Измамници атакуват и в социалната мрежа

Животът

01-03-2013, 13:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Зов за помощ от плелени в африкански държави искат пари и покана за България

Нови групи започнаха тежки атаки в социалната мрежа, с цел измъкване на пари. След ударната вълна на бежанци, която отчитат от граничните служби за последните пет месеца, сега жертви на политически режими и лоши условия на живот дебнат за помощ и чрез "Фейсбук".

Най-общо схемата включва покана за приятелство, историята на тежка събда в африкански страни, зов за помощ, чрез покана за гостуване в България и изпращане на пари по банкова сметка. Подобни атаки от приятели в тежко положение се превръщат в истински спам, тъй като зачестиха от средата на миналата година. Най-често историята включва богати роднини, пленени деца, милиони в европейска банка, до които "приятелят" в социланата мрежа не може да се добере без чужда помощ. 

Измамниците привличат с обещание за много пари, които техният "спасител" ще получи само срещу скромна сума за самолетен билет, джобни и хотел при съдействие. Този вече познат в повечето европесйки страни номер става все по-често срещан и в нашата страна. Много често "безпомощните" искат от своите приятели да им изпратят лични данни, дават и мобилни телефони за връзка. Така много често добронамерените хора в социалната мрежа влизат в капан на предварително изготвена схема. 

Най-добрият варинат, когато непознати, с добър разговорен английски, жители на близко африканска държава ви разкаже смайваща екшън история или драма да проверите внимателно неговия акаунт и да се запитате с какво сте заслужили именно вие тази чест да бъдете спасител, който ще получи голяма парична награда.