Протестиращи искат детектор на лъжата за политиците

Мисия Пловдив

01-03-2013, 15:03

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Бунтът в Пловдив роди още една структура

Трета поред формация, която претендира да представи пловдивските демонстранти срещу монополите, се представи днес пред пловдивските медии. Начело на групата, която все още няма официална форма или име, застанаха Силва Саркизова, Аврам Аврамов и Васко Янков. Последният се обяви за говорител на формацията. Към тях се присъедини и адвокат Звезделин Запрянов, който им съдействал на доброволни начала.

Те посочиха, че групата има хоризонтална структура и всеки може да се включи. Явно по този повод в началото на срещата присъства и близкия до формация „Че Гевара” Николай Аргиров, който обаче не беше съгласен с изявленията на екипа и гръмко напусна.

След това групата заяви своите искания, които ще бъдат представени и на президента, чрез техните съмишленици от София и Варна, с които поддържат връзка. Списъкът беше прочетен от Саркизова, която се представи като недоволна от ситуацията у нас вдовица с 3 деца. Сред исканията имаше и противоречеи предложения като: въвеждане на пряка демокрация, референдум за превръщането на България в президентска република или монархия, свикване на Велико народно събрание за смяна на политическия модел, 50% гражданско участие във всички органи на властта, премахване на депутатския имунитет, скок на заплати, пенсии и др.

60-годишният Аврамов, който разкри, че е икономист по образовние и в момента е животновъд с 200 глави добитък, на свой ред се обяви за това – всеки да може да се канидатира за ръководен пост. Преди това обаче трябва да се докаже образованието, моралът и патриотизмът на номинирания, който да мине тест с детектор на лъжата. Сега в политиката са се нанесли „тъмни сили”, подчера Аврамов.

Янков пък заяви, че въпреки събитията от последните седмици и действията на различните клики, протестът в Пловдив не е разединен или политизиран. Само Петър Курдов си направи сдружение. Ние обаче заставаме зад организаторите на демонстрациите – Бай Иван и „Че Гевара”, категоричен бе Янков.