Съботни наброски

Без цензура

02-03-2013, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Новините от седмицата от по-различен ъгъл

Женският месец март вече ни радва с усмихнатото си слънце, Баба Марта ни закичи с бели и червени кончета, а само след ден е националният празник – 3 март. Но и в тази празнично завършваща седмица не липсваха драматични събития. Премиерът ни все още е в оставка, нов нямаме, ама поне си имаме патриарх. Така де – все трябва да се започне от някъде.

И за бъдем празнични днес, макар и между празниците, от екипа на Sofiautre.bg ще обърнем внимание на това какви мартеници получиха някои от най-важните хора в държавата. Например в мартеницата на премиера в оставка Бойко Борисов липсвал червеният цвят, защото бил част от Тройната коалиция и лошото й наследство. Вместо него до бялото бил нареден конец с цвят на асфалт и пожелание за бъдещи градежи. Всички се притеснявали обаче премиерът в оставка да не набара от някъде ножица и да резне погрешка мартеницата си.

Президентът Плевнелиев пък получил мартеница с бяло,зелено и червено, придружена с росна китка протестиращи. За сметка на това опозиционният лидер Сергей Станишев получил доста стандартна мартеница, на която обаче бил закачен макет на чинията на Бузлуджа с пожелание за бъдещи летежи към властта. Мартеницата на лидера на ДСБ Иван Костов била сплетена от теменужки, а тази на бореца срещу корупцията Яне Янев била нормална антикорупционна мартеница, ама от парламента споделиха, че нещо му стояла все на ляво.

Не само политиците разбира се бяха закичени с бели и червени кончета за здраве. Най-добрият ни боксьор Кубрат Пулев получил мартеница със значка на Владимир Кличко, с пожелание за скорошна поведа над украинеца. Димитър Бербатов пък се отдал на хобито си – рисуването и сам си нарисувал и оцветил футболна топка като мартеница.

Разбира се въпреки празничния край на седмицата, в началото й сериозно притеснение предизвика здравословното състояние на премиера в оставка Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ бе приет в Правителствена болница с високо кръвно и сърдечни проблеми. За щастие вече той е по-добре, но някои лекарски забрани вероятно ще му попречат да се изяви в целия си блясък в следващите месеци.

Най-големият удар вероятно е за „тигрите” от Бистрица, които изгубиха своя капитан и лидер поне до края на сезона. И все пак твърде е вероятно като един истински Меси (не казваме Роналдо, защото премиерът ни не е толкова женствен) той да се появи в някой от решителните мачове до края на сезона и да отбележи. Поне от дузпа. Най-малкото обаче Борисов ще трябва да отбелязва на изборите, които както се очертава ще са на 12 май – политическия финал преди финала на Шампионската лига. А дотогава кой в каква форма ще е  - ще разбираме тепърва.

През изминалата седмица се оттегли и другата голяма личност – папа Бенедикт XVI. Той напусна Ватикана за последен път като глава на Католическата църква, след като преди седмици взе решение да се оттегли от поста.

Той остава в историята като първия ръководител на Ватикана за последните 700 години, предал позицията си доброволно. Първосвещеникът на римокатолиците се качи на бял хеликоптер, окичен с флага на малкия град-държава и замина в посока Кастел Гандолфо. Докато напускаше бившата си резиденция, бившите му подчинени и съветници се наредиха в линия и аплодираха силно.

Така папата си тръгна по същия начин, както си тръгна и Бойко Борисов – с народна любов и аплодисменти. Единствената разлика е, че нямаше прасета и трактори в подкрепа на главата на Римокатолическата църква. Е, има и друга – че Бенедикт няма да може да се кандидатира за нов папски мандат и ще гледа белия дим отдалеч.

А на нас не ни остава нищо друго освен да открием футболната ни пролет (тя всъщност пукна точно на 1 март) и да запеем дружно с по някоя друга бира. И разбира се утре всички да развеем родния трибагреник в чест на Освобождението!