10 бона депозит за гражданин във властта

Най-доброто от печата

02-03-2013, 08:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кметовете в паника за предсрочния вот заради ксерокси

Депозит от 10 000 лв., също като политическите формации, ще трябва да внасят в БНБ за регистрация инициативните комитети, които са издигнали непартийна фигура за предсрочния парламентарен вот на 12 май.
На партиите и коалициите, получили поне 1% от гласовете на изборите, сумата ще се възстановява. За да си вземат парите обратно, независимите кандидат-депутати обаче трябва да са взели поне четвърт от гласовете, формирали районната избирателна квота. Тя се получава като общият брой бюлетини, пуснати в избирателния район, се раздели на броя на мандатите, които са определени за него.
Регистрирането на независим кандидат отново става с листа, макар и само с неговото име в нея, и важи единствено за съответния избирателен район, поясни пред „Монитор” говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Преди това обаче мераклията да седне зад депутатска банка, трябва да е събрал в своя подкрепа подписка, разписана от поне 3% от населението на съответния избирателен район. В самия комитет, който го издига, пък трябва да има поне трима души.
Както вече писа „Монитор”
имената на кандидат-депутатите ще са ясни до 5 април
когато е крайната дата за регистрация на листите в Районните избирателни комисии. Освен че имат само 35 дни, за да наредят листите, партиите трябва да са се регистрирали за участие във вота до 28 март, тъй като условието е да направят това не по-късно от 45 дни, вместо стандартните 2 месеца преди вота. Коалициите и инициативните комитети ще разполагат с 5 дни отгоре. Вместо предвидените за стандартни избори 75 дни, процесът за провеждането на предсрочния вот ще бъде скъсен до 60 дни. ЦИК ще започне официално работа по подготовката за изборите веднага след издаването на президентския указ за разпускане на Народното събрание и насрочване на вота.
Според Троянов въпреки извънредната ситуация
изборната администрация ще успее да се подготви
Комисиите за сметка на това ще бъдат облекчени при преброяването на бюлетините, тъй като отпадна преференциалният вот, обясни той.
Междувременно кметове се паникьосаха от липсата на ксерокси, с които да бъде изпълнено условието за издаване на копия от протоколите в секционните комисии. “Невъзможно е да осигурим толкова копирни машини.
В един голям град има около 400-500 секции”, предупреди шефът на Сдружението на общините Тодор Попов. В началото на февруари от ГЕРБ решиха да купят
нужните 12 500 машини за около 5 млн. лв.
„Не съм чула, че ще ни осигурят ксероксите”, обясни пред „Монитор” обаче изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова. Градоначалниците алармират още, че ксероксите копират формат А4, а изборните книжа са по-големи.

„След президентската институция, която сега всички гледат, следващата, на която всички ще обърнат внимание и която трябва да гарантира стабилност в страната, е ЦИК. ЦИК е изправена пред предизвикателството да прилага един току-що приет закон с множество нови задължения и правомощия”, коментира пред БНР зам.-председателят на ЦИК Сабрие Сапунджиева. Тя увери, че в комисията вече кипи усърдна работа и допълни, че на нея са възложени множество нови задължения, като например да регистрира застъпниците извън страната, да води регистри на тях, на социологическите агенции, на наблюдателите и на постъпилите жалби и да ги публикува на сайта, както и да излъчва заседанията си онлайн и да поддържа постоянно актуален списък на лицата с избирателни права. „Това изисква много сериозна организация от страна на ЦИК, защото отнема време. В ЦИК се работи, бих казала, почти денонощно”, каза още Сапунджиева.