Излекувай хълцането с... прегръдка!

Животът

02-03-2013, 13:00

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Британец хълцал 10 дни, без да спре

Прегръдката спира досадното хълцане.

До интересния извод стигнал британският пенсионер Бен Ламбъртън, който наскоро претърпял 10-дневен пристъп на хълцане на всеки 15 секунди по цял ден и нощ.

"Един ден започнах да хълцам и просто не можех да спра", спомня си 72-годишният британец от Югозападен Лондон. "Бях малко уморен, но иначе бях в добро здраве. Не мисля, че съм ял или пил нещо, което е задействало хълцащата криза. Пробвах обичайните средства на пиене на вода и задържане на дъха, но не помогна. Тогава работех като екскурзовод и трябваше да прекъсна, защото не можех да говоря. Беше трудно и за жена ми, особено през нощта, защото не я оставях да спи. Преместих се в стаята за гости, но хълцането продължаваше и така 10 дни“, обяснява Ламбъртън.

Той отишъл на лекар, но докторът не успял да му даде лек. Хълцането най-често е причинено от принудително свиване на диафрагмата. Може да започне и от прекомерно пушене, внезапна промяна в стайна температура или ядене на много горещо или много студено ястие.

За щастие причината за хълцането на Бен не била сериозна и в крайна сметка се излекувала много просто. Дъщеря му му препоръчала местен физиотерапевт, който го стиснал в силна прегръдка. "От лекото задушаване от натиска на прегръдката хълцането просто спря. Мечешката прегръдка успя", спомня си пенсионерът.