7% по-евтин ток от вторник

Мисия Пловдив

02-03-2013, 14:22

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Средното поевтиняване на електрическата енергия, което се планира от ДКЕВР, е 7,28% - за ЕВН

С близо 15% по-евтино ще плащат за консумацията на еленергия през нощта в Западна България. Това е най-голямото намаление на тарифите на тока, което Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) смята да направи факт от 5 март, пише Монитор.

Средното поевтиняване на електрическата енергия, което се планира от ДКЕВР, е 6,22% за „Енерго-Про“,  7,28% - за ЕВН, и 7,17 на сто за ЧЕЗ. Промяната в цените е в сравнение със сега действащите тарифи. Преди да одобри окончателните цифри, комисията ще ги подложи на обществено обсъждане в понеделник.

След промяната на цените най-скъп ток през деня ще плащат клиентите на „Енерго-Про“ в Североизточна България. Там цената пада с 5,58% до 20,14 стотинки за киловатчас. След намаление от 5,3%, най-ниската дневна тарифа ще е за Западна България, където еленергията се доставя от ЧЕЗ – 18,91 ст. за квтч. По средата е ЕВН, на които клиентите в Югоизточна България ще плащат по 19,34 ст., или с 5,84% по-малко от сега действащата тарифа.

Най-много за консумацията през нощта (от 22 до 6 часа през зимата и от 23 до 7 часа през лятото) отново ще плащат в региона на „Енерго-Про“. Тарифата там пада с 8,82% до 12,12 ст. При ЧЕЗ аналогичният процент е 14,61 на сто до 12,02 ст. Включването на елуредите след 22 часа в Югоизточна България пък ще излиза с 13% по-малко от сега. Това прави по 12,18 ст. на квтч.

Без извънреден отчет на електромерите

Енергодружествата не са длъжни да извършват извънредни отчети при промяна на цената на битовите клиенти, обясниха от самите дружества. На практика в такива случаи се правят прогнозни сметки по утвърдена от регулатора формула. Най-общо казано, се изчислява средната консумация на ден по данни от тази и миналата година. Така до 5 февруари средната консумация ще се умножи по старите цени, а след 5-и по новите.

От „Енерго-Про” съобщиха, че според общите им условия извънреден отчет се прави само на стопански клиенти или такива с над 30 хил. квтч годишна консумация.

От ЕВН обясниха, че ще дадат възможност на всички свои клиенти, които искат да се самоотчетат, а за другите ще ползват прилагането на формулата.

От ЧЕЗ обаче казаха, че се подготвят за извънреден отчет, за който ще се публикува допълнително график.