Слънчоглед пести от сметките за ток

Животът

02-03-2013, 15:08

Снимка:

novini.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Освен спестяване на електричество, слънчогледът осигурява и естествена светлина

Слънчево зайче. Универсална детска закачка, която не признава времена и култури. Слънцето е навсякъде. Повече или по-малко. То грее и свети за всички. А най-важното е, че няма неприятния навик да изпраща месечни сметки за тази услуга, която щедро предоставя на хората. Напротив. Слънцето може да намали месечните сметки за електричество в домовете, разказва БНТ.

Вариантът с инсталирането на фотоволтаични системи е една от добре познатите възможности. По-малко познат обаче е разработеният в Масачузетс уред за спестяване на електричество през светлата част от деня.

Малкият хелиостат съчетава ефикасно закачливата идея за слънчево зайче със свойствата и формата на слънчогледа. Създателите му са го нарекли именно така. Слънчоглед. Той работи напълно автономно и може да бъде монтиран край всеки дом. Е, къщите засега са с предимство, но се разработват и модели за по-големи сгради.

Предизвикателство за по-сръчните и търпеливите е да сглобят устройството сами. Стъблото на слънчогледа може да бъде "посадено" на подходящо място край дома. Цветът се състои от няколко слънчеви панела, сервовръзки и микропроцесор. Това му позволява да се движи и улавя оптимален слънчев лъч с ширина от метър и половина.

Уредът е конструиран така, че да следва движението на слънцето и да осигурява фиксирана светлина на определено място в къщата, без да загрява прекомерно осветената повърхност. Резултатът е като от пускане на 60-ватова крушка в сумрачните помещения.

Освен спестяване на електричество, слънчогледът осигурява и естествена светлина. Предимствата й за очите и човешките възприятия като цяло са много. И всички я класират далеч пред изкуствената.

А какво се случва в облачен ден? Тогава устройството прави всичко по силите си, за да улови и минималното количество светлина, която стига до него. Тоест слънчевото зайче изгрява отново, макар и с по-малко ватове.