"Червената църква" готова до април (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

02-03-2013, 16:06

Снимка:

Булфото

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съживяват "Червената църква" край Перущица

Вежди влиза в "Червената църква"

В Перущица Вежди Рашидов каза, че протестите у нас са основателни

Жената на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов щяла да има последната дума дали съпругът и да стана отново част от власт.

По този начин Рашидов даде отговор на въпроса дали при евентуална победа на ГЕРБ би станал отново член на кабинета, пише "24 часа".

"Бях първият министър, на когото в началото на мандата му викаха "Оставка". Но съм и първият, който в 20-годишната история си отива с благодарствени писма от всички творчески гилдии", каза министърът в оставка.

Рашидов каза още, че се надява наследникът му в служебното правителство да бъде по-умен от него, за да надгради това, което той е направил.

За пореден път той си даде добра оценка: "Всичко свърших, колкото и странно да звучи. Ремонтирах 10-ина театъра, които бяха руини. Постегнах училищата по изкуствата, музеите".

Вежди Рашидов посети Перущица и провери изпълнението на проекта за възстановяването и експонирането на раннохристиянската базилика в околностите на града, наричана „Червената църква”.

Заедно с кмета на Перущица Ради Минчев, културният министър се запозна с изпълнението на дейностите по почистването, укрепването и консервирането на ценния паметник на културата от 5-6 век.

Близо 2 милиона и 300 хиляди лева са вложени в експонирането и социализирането на „Червената църква” край Перущица. Обектът е един от най-забележителните представители на раннохристиянската архитектура от ранновизантийската епоха на Балканите, пише Радио Пловдив.

Стенописите в базиликата са датирани в периода 6-11-и век. Освен възстановяването на конструкцията на ценния паметник, е ремонтиран и пътят до него, изграден е също информационен център. Предстои да бъде пуснато и художествено осветление. Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов заяви, че проектът ще бъде напълно завършен до началото на април.

Вежди Рашидов подчерта, че е много важно освен самите културни обекти, към тях да бъде изграждана съпътстваща инфраструктура, за да се печели от културния туризъм.