Супермашина топи тумори

Най-доброто от печата

03-03-2013, 08:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Само 50 болници в света прилагат модерната технология

В Клиниката по лъчетерапия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” стартира терапия на злокачествени заболявания чрез т.нар. RapidArc техника, по-известна като ротационно модулирано лъчелечение.
„Методът вече е приложен при четирима пациенти с карцином на простатната жлеза, а в понеделник включваме още няколко онкоболни с други туморни локации”, обясни за „Монитор” началникът на клиниката проф. Лилия Гочева. По думите й в момента специалистите в клиниката
предлагат най-добрата техника за облъчване
на раковите клетки в света. Към момента тя се прилага само в 50 онкологични центъра.
„Тази технология е въведена през 2009 г. в САЩ, лицензирана е през 2010 г. и за момента се счита за най-модерната в света. Това, че тя се прилага у нас, е сериозен успех”, каза още проф. Гочева.
В професионалните среди RapidArc техниката е известна още като технология „2+2”, т.е. апаратът фиксира тумора за 2 минути изработва 3D образ и след това го облъчва 2 минути. С по-старите технологии това отнема около 40-50 минути.
Новото при този вид апаратура е възможността лъчението да се насочва изключително точно към тумора. „Освен скъсяването на времето за лъчетерапия се постига и едно максимално щадене на здравите тъкани и изразено подобрение на цялостния терапевтичен резултат”, уточни още началникът на Клиниката по лъчетерапия в ИСУЛ. Според проф. Гочева технологията е идеална за прилагане при възрастни хора и малки деца, които не могат продължително време да стоят на място, без да променят позицията на тялото си.
„През 2010 г. в Европа имаше само седем линейни ускорителя, които дават опция за прилагане на RapidArc техниката”, уточниха още проф. Гочева. Подобно облъчване в чужбина струвало между
15 и 20 хил. евро.
Специалистите от „Царица Йоанна – ИСУЛ” са успели да
натрупат нужния опит само за 2 години,
докато в останалите страни са стигнали до прилагането на тази техника след 60 години работа. При монтирането на втори такъв ускорител у нас той може да се въведе в употреба веднага, без обучение в чужбина, категорични са още от лечебното заведение.
Лъчетерапевтите от ИСУЛ уверяват, че постепенно ще разширяват обхвата на пациенти. Предстои включването на болни с рак на маточната шийка и ендометриума, на дебелото черво, както и на пациенти с тумори на мозъка.