Показват днес оригиналното Самарско знаме

Мисия София

03-03-2013, 09:00

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Вижте как ще бъде отбелязан 3 март в столицата

Само днес, в чест на 135 години от Освобождението на България, ще има възможност да се види оригиналът на Самарското знаме. То ще бъде изложено в Националния военноисторически музей, който по традиция на този ден обявява "Ден на отворените врати".

В 11.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията по издигането на националния флаг, която ще се състои пред Паметника на Незнайния воин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На церемонията ще присъстват и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народни представители, гостуващи парламентаристи от Русия, Литва, Латвия, Румъния, Молдова, Сърбия и Черна гора, министърът на отбраната в оставка Аню Ангелов, заместник-министрите на отбраната в оставка Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев.

За тържественото отбелязване на 135-та годишнина от Освобождението на България в София ще пристигнат заместник-председателят на Скупщината на Черна гора Сульо Мустафич, председателите на групите за приятелство с България в парламентите на Латвия, Литва, Молдова и Сърбия Александрс Саковскис, Егидюс Варейкис, Ирина Влах и Стефан Занков, както и депутатът от българското малцинство в Камарата на депутатите на Румъния Николае Миркович.

Днес ще бъде отслужена Св. Литургия в катедралата "Св. Александър Невски" от Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф в съслужение с архиереи на БПЦ.

Патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в богослужбата, след което ще оглави Панихида за загиналите и Благодарствен молебен за Освобождението на България, които традиционно се отслужват на този ден в храм-паметника.

По-късно Светейшият патриарх ще вземе участие в официалните празненства за 3 март на площада пред старинния храм "Св. София".

В 18.30 часа на площад "Народно събрание" държавният глава ще участва в тържествената заря-проверка по повод националния празник. Командващ на зарята ще бъде бригаден генерал Красимир Кънев, заместник-командир на Сухопътните войски.