Ранени и арестувани на протест в Македония (СНИМКИ)

Свят

03-03-2013, 10:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Палежи, арести и лозунги за Велика Албания в Македония

Съседите се бунтуват срещу назначението на Талат Джафери

Назначението от страна на премиера Никола Груевски на Талат Джафери за министър на отбраната на Република Македония взриви общественото недоволства сред албанците и македонците месец преди местните избори.

През последните два дни в центъра на столицата се проведоха два протеста, при които се стигна до тежки сблъсъци между силите на реда и участниците в протестите, съобщава БГНЕС. В първия, организиран от македонски младежи, протестиращите искаха Груевски да освободи Джафери от поста на министър в кабинета. Вчера над 1000 албански младежи скандираха лозунги за Велика Албания пред сградата на правителството. При вчерашните сблъсъци има десетки ранени, включително и случайни граждани. Десетки коли са унищожени, а един автобус на градския транспорт бе опожарен и изпепелен от пламъците.

Говорителят на полицията Иво Котевски призова и двете общности да спрат насилието и подчерта, че независимо от етническата си принадлежност всички виновници за безредиците ще отговарят пред закона.

След вчерашните протести има поне 18 задържани. Ранени са и няколко полицаи. Витрините на десетки магазини са унищожени.

По време на конфликта през 2001 година Талат Джафери се сражаваше на страната на албанските паравоенни формирования срещу македонските сили на реда. Джафери е бивш командир от Армията за национално освобождение.

Вчера от партията Достоинство започнаха пред парламента събирането на подписи за организиране на референдум за освобождаването на Талат Джафери от поста на министър на отбраната. За да бъде организирано подобно национално допитване е необходимо да бъдат събрани поне 150 000 подписа.