София излезе, за 22-ри път. Sofiautre следи протеста днес(СНИМКИ)

Мисия София

03-03-2013, 10:54

Снимка:

Александър Попов, Sofiautre, БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Поне 30 хиляди души се очакват на шествието

16:00 - Протестът в столицата официално приключи. Координаторите на протеста призоваха хората да се разотидат или да се включат към отбелязването на националния празник 3 март. Все още обаче има хора, които отказват да се разотидат и все още са блокирали Орлов мост.

15:46 - Шествието на партия Атака се насочва към площада пред храм-паметника "Александър Невски"

15:40 - Организаторите на протеста призоваха всички отново да се съберат в 18:00 на "жълтите павета".

15:25 - За трети пореден път от началото на деня протестиращите се отправят към паметника на Васил Левски. Хората вече са по-малко, някои бяха призовани да се приберат по домовете си и да празнуват. призивът е след 18.00 часа отново да се съберат. Останалите се насочват към паметника на Апостола под звуците на "Петко льо капитанине".

15:15 - В София протестът продължава вече четвърти час. Присъстващите отново са на Орлов мост, скандират "оставка" и "мафия". Част от протестиращите са на кръстовището на метростанцията на стадион "Васил Левски", друга част са на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

14:45 - Протестиращите пред Съдебната палата събраха в една шапка пари в помощ за лечението на Бойко Борисов. След преброяване на сумата стана ясно, че тя е равна приблизително на тази на потребителската такса при посещение при лекар. За пореден път организаторите призоваха за мирен протест и да не се допускат провокатори с маски.

14:32 - Пред НДК започват да се събират симпатизантите на партия Атака, за да започнат своето протестно шествие. Очаква се от НДК да излезе лидерът им Волен Сидеров. Има около 1000 души със знамена.

14:30 - Протестното шествие в момента минава пред Съдебната палата. Скандира се "Мафия".

14:05 - Протестиращите се насочват в посока към Съдебната палата под акомпанимента на възрожденски песни

14:00 - Сред лозунгите, издигнати на протеста пред парламента са: "Банките - кръвопийци", "Ние сме народът, недейте да взимате решение вместо нас". Има и искания за мажоритарни избори. Атмосферата е празнична, играят се хора и засега всичко минава без инциденти

13:45 - Протестиращите вече са пред Народното събрание, където звучат възрожденски песни. Сред хората има инициатива там да се изиграе най-голямото протестно хоро. Организатори пък се гласят да разпънат утре палатков лагер пред Парламента в 11.00 часа. Палатковият лагер ще остане до изпълнение на трите искания на протестна група Орлов мост.
Исканията са за свикване на референдум за Велико народно събрание, промяна в изборния кодекс като гражданите да могат да участват в избори със свои представители и мораториум върху изпълнителните дела на банките, заявиха участници в протеста. Част от шествието ще се насочи към Съдебната палата, където ще изразят недоволството от съдебната система.

13:25 - На 9 март в София ще се състои национална протестна конференция от 13 ч., обяви един от протестиращите Янаки Ганчев. Всички хора, които сте тук и всички хора, представители на 25 града ще решаваме нещата. Тази конференция ще се казва национална протестна конференция, добави Ганчев, след което се чуха призиви: "Единство". Протестиращите на Орлов мост носят плакати: "Да не ни излъжат! Да бдим!".

13:08 - Множеството се върна обратно на Орлов мост, организаторите четат по мегафона исканията си и твърдят, че всеки ден ще е така до победата.

13:00 - Част от протестиращите се насочиха по посока алея "Яворов", а на Орлов мост звучи българския химн. Организаторите обявиха, че ще блокират бул. Цариградско шосе в сряда. Протестиращите скандират "Мафия" и "Оставка".

12:45 - Хилядите протестиращи блокираха движението на Орлов мост. Спряно е движението по бул. "Цариградско шосе". В района има полиция, която своевременно пренасочи движението и в блокадата няма блокирани автомобили и автобуси. Участниците в протеста в София са много, трудно е да се прецени бройката им. Част от тях в момента се намират на бул. "Васил Левски", други са по бул. "Цар Освободител". Звучи възрожденска музика и патриотични песни.

12:28 -Протестиращите отдадоха почит с едноминутно мълчание на загиналите за Освобождението на България.

12:27 - Протестната група "Орлов мост" обяви постоянно присъствие пред президентството. Те имат три искания – свикване на референдум за Велико народно събрание, промяна в Изборния кодекс като гражданите да могат да участват в избори със свои представители и трето – мораториум върху изпълнителните дела на банките. Те също така заявиха, че на 9 март от 13.00 часа в зала Арена "Армеец" ще проведат национална протестна конференция с единствено искане – да се върне държавата на гражданите.

12.15 - Участници в националния протест са пред Президентството, където се проведе тържествената церемония по смяна на караула по повод националния празник 3 март. Развяват се знамена, чуват се скандирания и освирквания "мафия" и "оставка". Пред присъстващите прозвуча стихотворението "Аз съм българче". Шествието на ВМРО приключи с поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски, след което участниците в него се присъдиниха към останалите протестиращи граждани.

12:00 - Голяма част от протестиращите са пред парламента, където сградата на НС е опасана от метални заграждения и сили на жандармерията. Протестът засега преминава без инциденти.

11:53 - Хилядите столичани вече са пред паметника на Незнайния войн, където ще поднесат цветя и ще почетат паметта на загиналите за Освобождението на България. От тук хората ще се отправят към Паметника на Апостола.

11:45 - Протестиращите бяха призовани да отидат и да положат цвете на паметника на Апостола на свободата. "Днес на паметника Левски ще бъдат прочетени нашите искания, заедно с декларацията, която сме написали", съобщи Янко Петров. "В едно от последните си писма Левски пише "Народе ????". Ние в момента доказваме, че сме народ", допълни той.

11:40 - "Нека започнем да назоваваме нещата с истинските им имена, навън сме заради престъпно ниските доходи, с които трябва да покриваме всиките си сметки. Затова е виновно управлението на държавата през последните 23 години. На прага сме на поредния фарс, който те наричат избори, трябва да премахнем мъртвите души от изборите. За България докрай и честит празник", обяви един от организаторите на протеста Янко Петров.

11:37 - От ВМРО също се включиха в протестите. Активистите на партията са обърнали знамената, нещо което се прави, когато държавата е във война. "Живеем лошо, защото ни управляват кофти типове", заяви Ангел Джамбазки. Според партията България е изгубила повече хора през последните години, отколкото в освободителната война.

11:31 - "Днес трябва отново да се борим за свободата си, трябва да покажем, че сме народ! За България докрай", зоват по мегафона организаторите на протеста. От уредбите звучи: Боят настана!

11:27 - Многохилядното множество скандира: "Искаме промяна, искаме живот, всеки в България да живее като Бог". Протестът е озвучен от микробус с българска музика. Издигнати са плакати с лика на Васил Левски. Има засилено полицейско присъствие.

11:22 - Няколко хиляди столичани вече са по улиците и уверено вървят към Президенството. Организаторите очакват броят им да надхвърли 30 хиляди. Голяма част от кръстовищата в центъра на София са блокирани от протестиращи

11:18 - Двата лъча се събраха, предвождани са от бус и плакат, на който е изобразено прасе-касичка. На него пише "Правителство". 

11:06 - Лъчът от Орлов мост потегли от енергийното министерство, откъдето множеството планира да се събере пред парламента. Огромен трибагреник води хората. Протестиращите носят плакати: "Да не ни излъжат! Да бдим!".

10:56 часа - Засилено полицейско присъствие има пред сградата на енергийното министерство. Видимо до момента са се събрали около стотина души, които скандират, носят цветя и български знамена.

10:50 часа – Стотитици столичани със знамена и плакати са се събрали на езерото "Ариана", откъдето ще тръгне първият лъч на протеста на 3 март, в Деня на Националния ни празник, за да се обявят срещу монополите и управлението на страната.

В София потеглят два лъча - един от Орлов мост и един от сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Поне 30 хиляди души се очакват на шествието, тъврядт организаторите. Към тях ще се присъединят, извозени с рейсове и стотици бунтари от страната.

Протестиращите настояват Народното събрание да продължи работата си и да приеме промени в Изборния кодекс.

"Не искаме служебно правителство. Искаме създаване на програмен кабинет", заявяват протестиращите след оставката на правителството на Бойко Борисов, която дойде именно след безпрецедентните протести в цяла България.

Десетки хиляди всяка вечер скандираха: "Оставка" и "Мафия".

Столична дирекция на вътрешните работи има за задача да осигури охрана на протеста и постове за контрол и регулиране на движението, като съвместно с Центъра за градска мобилност да спират и възстановяват поетапно движението на пътните превозни средства и колите на градския транспорт в зависимост от преминаването на участниците в шествието.