Кафето разкрасява и изчиства кожата

Животът

03-03-2013, 11:22

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Възползвайте се от качествата на напитката за козметични маски

Едва ли има друг продукт, за ползата и вредата от който да се спори толкова много. Така или иначе по-голямата част от човечеството трудно си представя началото на деня без чашка кафе, а ароматът му отдавна е олицетворение на домашния уют.

Кафето обаче има и друго приложение, което може би не е чак толкова популярно. То е подходящо козметично средство в много случаи, при това с него могат да се приготвят маски, лосиони и други средства за кожата и косата без особени усилия и в домашни условия, посочва 24chasa.bg. Затова, когато изпиете сутрешното си кафе, не бързайте да  изхвърляте утайката. Защото тя може да се използва като натурален скраб за почистване на лицето и тялото. Освен че сваля мъртвите клетки, заради кофеина, който се съдържа в нея, това обтриване на кожата действа освежаващо за уморената кожа и подпухналите очи. За да бъде ефектът още по-подчертан, към утайката може да се прибави малко захаросан мед, а при по-суха кожа - и няколко капки зехтин. Достатъчно е кафееният пилинг на лицето да се прави два-три пъти седмично.

За дамите, които твърде много бързат, се препоръчва следното: сварява се умерено силно кафе, което се налива във формички за лед и се замразява. Преди излизане лицето се обтрива с тях по масажните линии.

Много освежаващо действа и маска от мед и ситно смляно кафе, която се оставя да действа около 10-ина минути, преди да се измие. Преди да се нанесе, сместа трябва леко да се затопли, като се внимава да не се стигне до изгаряне. Когато кожата е мазна, маска може да бъде направена от лъжичка смляно кафе и 100 г нискомаслено кисело мляко. Тя се оставя около 15 мин, преди да се измие. За всякакъв тип кожа пък се прилага маска от кафе и овесени трици в съотношение едно към едно, залети с вряща вода в количество, което покрива сместа. Оставя се да изстине, преди да се нанесе на лицето, където се оставя 15 мин. Освен че освежава кожата, тя почисва добре порите.

Кофеинът подобрява състоянието на клетките, затова той често се използва като съставка на различни професионални козметични продукти, особено на такива, чието предназначение е да се борят с целулита. За да бъде създаден такъв продукт в домашни условия, е достатъчно към две части утайка да се прибави една част вода и
 няколко капки  етерично масло от чаено дърво.

Тази смес се разтрива с ръкавица за баня или с четка по проблемните места с кръгови движения. Ароматът на маслото от чаено дърво прибавя приятни емоции и допълнително стимулира кръвообращението на клетъчно ниво.

Кофеинът има и лимфодренажни свойства, което обяснява защо се използва при антицелулитните кремове и кремовете за отслабване. Ефектът, разбира се, не е незабавен, но ако сте упорити, след време ще се насладите на по-стегната кожа.
Хрумвало ли ви е да използвате кафето, за да масажирате кожата на главата си? Едва ли. Това действие стимулира растежа на косата. Редовните втривания на разтвор от кафе в кожата на главата действа добре на корените и засилва косъма. Тук обаче е необходима една уговорка - лосионите от кафе не са подходящи за блондинки, а само за жени с тъмна коса.

За по-лесна употреба кафето може да се налее в шише с пулверизатор. Под душа, след като косата се измие с шампоана, тя се напръсква с кафето и се оставя поне 20 минути. След това се изплаква, както се прави с останалите балсами и подхранващи продукти. Заради антиоксидантите, които съдържа, кафето неутрализира химикалите, които карат косата да пада, твърдят козметолози.

Жените с къдрави коси и тъмен цвят на косата биха могли да използват кафето и като продукт за допълнително оцветяване и поддържане на обем и блясък. За целта се използва гъсто сварено кафе, което може да се смеси с обичайния балсам. Някои практични жени с тъмни коси пък пръскат с пулверизатор кафе върху косите си и ги разресват добре непосредствено преди излизане, като по този начин освежават цвета си.

Ето и една по-сложна, но много ефикасна маска за коса. Прави се отвара от лайка, оставя се 15 мин и се прецежда. Една супена лъжица кафе се смесва с 5 капки масло от иланг-иланг и се добавя разтворът от лайка. Косата се намазва, слага се шапка за баня и се оставя да действа 20-ина минути. Маската се нанася на чиста влажна коса. Ако има трудности при измиването, се използва неголямо количество шампоан.