Влагата предпазва от грип

Животът

03-03-2013, 12:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Застоялият влажен въздух пречи на вируса

Чистият въздух бил полезен, да ама - не. Забравете за този съвет! Американски учени установиха, че застоялият влажен въздух в затворените помещения през зимата предпазва от грип, като намалява повече от пет пъти заразността на вируса.

Учени от американския Националния институт за безопасност на труда изследваха заразността на грипа с манекени, които могат да "дишат" и "кашлят" водни капчици, заредени с вирусни частици. Един от експериментите симулира условията на работа в лекарски кабинет, като влажността на въздуха е променяна от 7 процента до 73 процента.

След пет "кашлици от "грипавия" манекен през една минута, учените изследваха вирусните частици по "дишащия" манекен, за да видят колко лесно заразяват клетките.

Един час след престой в условия на влажност до 23 процента, 77 процента от вирусните клетки били още заразни. При 43 процента влажност обаче само 14 процента от вирусните частици оставали активни.

Учените, ръководени от д-р Джон Ноти, препоръчват увеличаване на влагата в помещенията, където рискът от зараза е по-голям.