България протестира, а Bulgariautre следи всичко

Региони

03-03-2013, 12:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Стотици хиляди отново излязоха по улиците

Стотици хиляди българи отново излязоха по улиците на страната в Деня на националния празник – 3 март.

Протестиращите искат промяна на политическита система и край на монополите, които доведоха българите до просяшка тояга.

София

Протестиращите в столицата тръгнаха от няколко места, но се събраха в единен лъч пред президенството. Хиляди излязоха за 22-ри пореден път и настояха за гражданско управление. По призива на организаторите хилядите се отправиха към паметниците на Незнайния войн и Васил Левски, за да склонят глава пред подвига на предците ни, изгубили живота си за свободата на България. Очаква се хората да се съберат на голям протест пред сградата на парламента, съобщават колегите ни от Sofiautre.bg, които следят всичко на протеста в столицата.

Пловдив

Разправии, блъскане и скандали дадоха начало на митинга в града под тепетата в деня на Освобождението на България 3-ти март. Причината – бизнесмен от Марково, човек на Петър Курдов поиска да говори пред 10-те хиляди пловдивчанина излезли на днешния митинг. Разпрата доведе до сбиване, но полицията бързо реагира и успя да предотврати по-сериозни последтвия, пишат от Plovdivutre.bg, които са на крак и отразяват протеста.

Варна

За пореден път морската ни столицата изригна и на улицата излязоха десетки хиляди, които обявиха, че от днес във Варна се обявява гражданско неподчинение и никой няма да плаща сметките си за ток. По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ оттегля подкрепата си за кмета Йорданов във Варна. След няколко седмични протести срещу градоначалника, той вероятно ще бъде принуден да подаде оставката си. Варна отдавна стана "столица на протестите" – варненци всеки ден бяха на улицата срещу високите цени на тока и лошото управление в страната, предават колегите ни от Varnautre.bg.

Бургас

Eдва 500 протестиращи са се събрали на площад "Тройката" в Бургас. Изказват се организаторите на протеста.Има засилено полицейско присъствие, допълват от Burgasutre.bg.

Велико Търново

Протестиращите в града се поклониха пред паметника на Васил Левски. С едноминутно мълчание те отдадоха почит на делото на Апостола, след което изпяха Химна на Република България. Над 600 са скандиращите в старопрестолната ни столица. Те носят огромен плакат с надпис ''Връщаме си България'' и скандират ''Българи юнаци''.

Пазарджик

С развети знамена и възрожденски песни и под звуците на гайда и тъпан, започна протестът срещу високите цени на тока и монополите в Пазарджик. В шествието се включиха около 1000 души, които се предвождат от младежи с плакат "Пазарджик е буден", изписан на фона на българския трибагреник. Преди началото на шествието организаторите призоваха участниците в него да не се поддават на провокации и да спазват обществения ред.

Благоевград

Около 2000 недоволни благоевградчани се включиха в общонационалния мирен протест на Националния празник на България. Протестът днес бе открит със слово на Людмила Манова, организатор и член на Инициативния комитет по организацията на протестните действия. Българското знаме стоеше в ръка на всеки един от протестиращите. Възгласи като: "По-добре на тъмнина, отколкото от ЧЕЗ светлина" и "Всеки ден ще е така до победата" огласяха множеството по време на протеста.

Добрич

За поредна неделя протестиращи граждани се събраха пред градинката пред храм "Св. Георги", В центъра на митинга беше издигнат макет от кашони, обвити с хартия, на която бяха залепени табели на нещата в България, които гражданите се заканват "да изметат" с протестите, желаейки по-добър начин на живот. Нещата за измитане са: партиите, корумпираните политици, ЕРП-тата, фалшивите медии, монополите, олигарсите, фалшивите правителства, фалшивите избори и граждански организации, мафиотските структури. Всичко това е обединено в израза "Порочна система" и символично тя бе разрушена от хората на площада.

Видин

Празнично хоро се изви на протеста срещу монополите в крайдунавския град. На хорото се хваха около 50 души, които за шести път се събраха пред спортната зала, за да изразят недоволството си от мополите и високите сметки за ток. Присъстващите носеха знамена, а някои от тях и цветя. Актьорът Красимир Рангелов изпълни одата "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов.

Протести има и в другите големи градове, както и в чужбина, там българите обявиха солидарност със сънародниците си.