Израел търси 7 000 работници в строителството

Животът

03-03-2013, 15:49

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предлагат заплати по 2 хиляди евро. Кандидатите да не са на повече от 50 години

Работа на 7000 българи в строителството предлага Израел. Минималното месечно възнаграждение е 2000 евро, битовите и условията на труд са много добри. Хората ще сключват 3-годишни договори, а след изтичането им при напускане на страната на работещите ще бъдат изплащани 5000 евро.

Това стана ясно след срещата на зам.-министъра на развитието и благоустройството на Израел Аюб Кара с кмета на Пловдив Иван Тотев, съобщи д-р Невен Енчев, мениджър на болница „Медлайн“. Кара гостува в лечебното заведение с президента на международна фондация „България“ Яков Джераси. Лекарят подчерта, че интересът към работници от нашата страна е огромен.  

Кандидатите трябва да не са по-възрастни от 50 години и да имат минимален опит в строителния бранш. Набират се обикновени работници, а не експерти, защото Израел иска да помогне на България в кризата, заяви Джераси.

Според него идеята е не да се привличат хора от София, където ситуацията на трудовия пазар е добра, а от по-малките и изостанали райони с висока безработица. Досега Израел е набирал строители от Китай, Шри Ланка и други страни в света, но в момента специалното внимание е насочено към България. Джераси припомни, че над 800 нашенци в момента са наети на различни обекти там, а първоначалните проблеми вече са разрешени. 

За да бъдат представени условията за кандидатстване, в Пловдив съвместно с израелското посолство ще бъде организиран специален семинар, каза Аюб Кара.

На срещата в общината зам.-министърът представи иновативна система за производство на ток. Това е наш патент, който опростява нещата и който изключва електроразпределителните дружества, обясни Джераси. Приложима е както за малки, така и за големи населени места.