Биохляб с нов вид закваска на "Агра 2013"

Региони

04-03-2013, 08:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Акцент на изложението ще е българското животновъдство

Биохляб с нов вид закваска ще бъде представен на Международното изложение "Агра 2013" в Пловдив, съобщиха от Международния панаир, организатор на проявата.

Млечно-киселата ръжена закваска връща автентичния вкус на хляба, като свързва бабините рецепти и метод, близък до онзи, по който се правят храни за космонавти.

Разработката е на Института по криобиология и хранителни технологии, който по данни на
панаирния пресцентър има 62 иновации, от които 17 световни и 7 европейски.

Хлябът "Биомикс" е замесен от ръжено, овесено и пшенично брашно с млечно-кисела ръжена закваска, получена в лабораторни условия, информират специалистите.

Тя е изсушена под вакуум до въздушно сухо състояние, подобно на продуктите за космическите полети. Пробите показват, че това придава по-добър вкус и аромат на хляба и повишава съдържанието на полезни вещества.

Учените актуализират традиционната българска рецепта, в която също се е използвала закваска, а не мая, с което се намалява времето за приготвяне.

Връщането към полезните храни е едно от направленията на специализираната изложба "БиоАгра", която ще сепроведе за втори път. В нея ще участва една от първите у нас изби за преработка на биосуровини като грозде, вишни и други плодове.

Посетителите ще видят различни органични продукти и първата българска технология за биологично производство на семена от праз, създадена от Института по зеленчукови култури
"Марица".

Основният акцент на "Агра 2013" е българското животновъдство. Наред с най-добрите наши породи, ще бъдат демонстрирани и много новости за оборудване на фермите и отглеждане на животните.