Пада цената на тока

Животът

04-03-2013, 09:43

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Предложението на ДКЕВР е за намаляване на цените най-много за абонатите на ЕВН - със 7,28 на сто

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прави днес обществено обсъждане за намаляване цената на електроенергията.

Още в петък регулаторът предложи цените да паднат с между 6 и 7% от 5 март в зависимост от региона.

Представители на протестиращите коментираха пред медиите, че се обсъжда намаляване на тока, но таксите си остават същите, което не може да бъде генерално решение на проблема, пише Стандарт.

Енергийният експерт Ангел Божилов заяви пред БНР, че се съмнява, че може да се получи реално обществено обсъждане. Времето между обявяването на това обществено обсъждане и неговото провеждане е твърде малко, смята той.  Експертът е обезпокоен и от намерението на правителството в оставка да принуди АЕЦ "Козлодуй" да насочи цялото си производство към микса на НЕК. Това би декапитализирало този ключов производител в българската система.

Предложението на ДКЕВР е за намаляване на цените най-много за абонатите на ЕВН - със 7,28 на сто. Това бе и единственото енергодружество със спад в цената над седем на сто при първото предложение на комисията, дадено в петък.

Промяната в цената стана възможна, след като парламентът прие поправки в Закона за енергитиката и промени регулатория период - от веднъж годишно, както бе досега, до възможността комисията да променя цените след самосезиране.

От неделя част от водно и топлоелектрическите ни централи работят на минимум, въпреки че произвеждат електроенергия на по-ниска цена. Причина за това е намаленото потребление вътре в страната и свитият износ.