Въздухът в Пловдив - малко по-чист

Мисия Пловдив

04-03-2013, 15:50

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Според еколог №1 мерките на общината дават резултат

С 13,7 процента по-малко дни с превишение на фините прахови частици в атмосферния въздух през 2012 г., отколкото през 2011-а, отчете директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците” в общината доц. Стефан Шилев.

Предприетите миналата година от общината действия вече дават конкретни резултати. Това са мерките, върху които кметът на Пловдив Иван Тотев може пряко да въздейства, коментира  еколог №1 на града, като изброи някои от тях: подобряване на инфраструктурата, намаляване на нерегламентираното паркиране върху зелените площи, озеленяването и изграждането на поливни системи от ОП „Градини и паркове”, цялостно подобрената дейност на ОП „Чистота”. Особено добър е ефектът от редовното машинно миене, което не позволява вторичното разпрашаване, допълни доц. Шилев.

Стремим се да достигнем критериите на европейската директива за чистота на атмосферния въздух, подчерта доц. Стефан Шилев. Според него предвиденото от кмета инж. Тотев преасфалтиране на павирания бул. „Васил Априлов”, както и на паважните участъци от „Шести септември”, „Коматевско шосе” и други вътрешноградски пътни артерии, също ще допринесе за по-чист въздух.

Предстои поетапното преминаване на общинските сгради към по-екологично отопление чрез ТЕЦ или газ. Вече са одобрени проектите по фонд „Козлодуй” и  Националния доверителен екофонд.