25 подправки с лечебни свойства

Животът

05-03-2013, 06:05

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Те са източник на витамини и минерали и могат да се прилагат при различни заболявания

Представяте ли си храната без черния пипер, магданоза, мащерката, чубрицата или джоджена? Едва ли.

Освен кулинарната си стойност обаче, подправките притежават и лечебни свойства, източник са на витамини и минерали и могат да се прилагат при различни заболявания. Вижте най-популярните 25, събрани на едно място от thinkaboutorganic.com.

Магданоз. Магданозът е билка, която се използва от хората от повече от 2000 години. Той е много богат източник на витамин К, витамин А, витамин С, бета каротен, желязо и фолиева киселина. Полезен е за сърцето, понижава кръвното налягане, подобрява функционирането на бъбреците. При магданоза се използват всички части – от корените до самите листа.

Копър. Копърът също е използван, като кулинарно и лечебно растение още в дълбока древност. За древните гърци и римляни е бил символ на заможност. Хипократ го прилага, като лечебно растение. Копърът е полезен с антиоксидантното си действие, особено за хора, които живеят в градовете и работят в недостатъчно проветриви помещения. Богат е на калций, манган и желязо.

Чубрица. Огромното приложение на чубрицата в българската кухня е безспорно – тя е неделима част от приготвянето на много любими гозби. Пиперливият вкус на чубрицата е бил любим още на древните римляни, като през средновековието доста често се е използвала и за подправяне на кексове и сладкиши. Тя стимулира дейността на стомаха и е изключително подходяща подправка за трудно смилаемите храни, като варивата. Използва се успешно като лек при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, успокояване на стомаха при неразположения и диуретично средство.

Мащерка. Лилавият цвят и силното ухание на мащерката привличат отдалече. Тя вирее из цяла България по поляни, ливади, край гори, открити, широки и слънчеви скалисти пространства. Билката има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, главоболие, стомашни заболявания. Има положително влияние при безсъние и ниско кръвно налягане.

Риган. Скоро прочетох някъде, че щастието ухае на риган. Според гръцката митология риганът се приемал, като символ на радостта. Той има изключително благотворно влияние на стомашно-чревния тракт и бронхите. Стимулира апетита и облекчава болките на ларингита и фарингита. Риганът има дезинфекционни и антибактериални свойства и най-вече се използва при лечение на кашлица.

Дафинов лист. Дафиновият лист от хилядолетия е признат за свещено растение – той е идеална подправка за много гозби и изтънчени ястия, но освен това е прочут с целебните си свойства. Той съдържа ароматно етерично масло, което включва почти 50% цинеол и още около 65 различни полезни вещества, сред които и рутин. Дафиновият лист подпомага пречистването на въздуха, извежда шлаките от организма, повишава имунитета. Сред минералните вещества, съдържащи се в дафиновия лист са манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Той има способността да стимулира храносмилателната система, като защитава черния дроб, помага при синузит, като облекчава дишането.

Джоджен. Джодженът цялостно намалява стреса на човешкия организъм. Той има стимулиращо и ободряващо действие. Добър е при главоболие и мигрена, отлично средство за успокоение на стомаха, спомага за нормалното храносмилане. Джодженът се използва при физическа и умствена преумора, както и при болки в сърдечната област, простудни, жлъчни и чернодробни заболявания.

Мента. Разхлаждаща през лятото и сгряваща през зимата – ментата е една от най-приятните и популярни билки. Чудесно средство за успокояване на стомаха, има противовъзпалително действие, използва се при лечение на горните дихателни пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо, подходяща е при виене на свят, безсъние, главоболие, депресия, епилепсия.

Босилек. Наричат го „царска“ билка. Благодарение на силния си и приятен аромат той си е спечелил популярност в целия свят. Босилекът е много популярен и в Средна Азия, Задкавказието, в Индия, където според мнението на учените се намира родината на това растение. Китайците го смятат за ефикасно средство против епилепсия. Помага при нервно изтощение, умствена умора, безсъние, меланхолия, мигрена, главоболие, спазми на съдовете, ревматизъм, артрит, простуда, хрема, бронхит, грип.

Кориандър. Кориандърът е познат на Изток от хилядолетия. Негова родина най-вероятно са Средна Азия и Южна Европа. За него се споменава в древни източници от преди 5000 години. Полезен е за стомаха и храносмилането, има противомикробно действие.Препоръчва се при настинка, главоболие, някои кожни заболявания. Кориандърът е богат на витамин С, В1 и В2, както и на каротин. Освен това съдържа големи количества минерали като калций, желязо, фосфор, магнезий и др. Съдържанието на витамин С в кориандъра е много по-голямо, отколкото в зеленчуците. По принцип 7-10гр. кориандър на ден може да даде необходимото на човек количество от витамин С. А количеството на каротина е 20 пъти повече от това в доматите, краставиците, боба и др. Кориандърът може да се използва и при главоболие, причинено от висока температура, както и за понижаване на кръвната захар.

Джинджифил. Особеният вкус и деликатният аромат на джинджифилът се дължат най-вече на високото съдържание на етерични масла. Едно от най-важните му полезни свойства е способността му да увеличава притока на кръв към мозъка. Пикантният аромат на джинджифила е чудесно тонизиращо средство . Той е известен и със способността си да влияе положително на имунната система и помага на тялото да се отърве от токсините. Често се използва, като профилактично средство срещу настинка. Подпомага нормализирането на кръвоносните съдове, съдържа и важни аминокиселини, които играят съществена роля в обмяната на веществата.

Розмарин. Това уханно растение е познато още от библейско време. То е расло по слоновете на планините и хълмовете на Ливан заедно с лавандулата, хвойната и салвията. За древните гърци било свещено. Розмаринът е ефикасен против метеоризъм, подобрява храносмилането. Оказва лечебно действие при ниско кръвно налягяне, нервни разстройства, при състояние на обща отпадналост, заболвания на горните дихателни пътища и астма.

Салвия. „Защо човек да умира, ако в неговата градина расте салвия“ – това гласи древна арабска пословица. Древните медици Хипократ и Диоскорид са считали това растение за свещена трева и най-полезното лекарство. За съжаление с течение на времето много голяма част от сведенията за лечебните й свойства са загубени, но и днес тя се използва за противовъзпалително и кръвоспиращо средство, при лечение на фарингити, ангини, добър антисептик е и ускорява заздравяването на тъканите. Чаят от салвия укрепва имунната система и ускорява оздравяването.

Лавандула. Освен красива и приятно ухаеща, лавандулата е и лечебна. Използва се за лекуване на рани, помага и при отоци и зачервявания. Много добро средство е и при изгаряния, не само от горещи предмети, но и при слънчево изгаряне. Лекува ухапвания от насекоми и херпес. Освен за външно лечение, лавандулата се използва и при нервни заболявания.

Див чесън и див лук. Те са едни от първите предвестници на пролетта. Действат добре при кожни заболявания, при неразположения на стомашно-чревния тракт, препоръчват се при туберкулоза, пречистват бъбреците. Дивият чесън е ценно кръвопрочистващо средство и укрепващо имунна та система. Добри са за паметта, предотвратяват артериосклероза.

Коприва. „Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва. За съжаление, това знаят само малцина“ е казала Мария Требен. Копривата съдейства за подобряване кръвотворната функция на организма, особено подходяща е при пролетна умора и отпадналост на организма, помощно средство за лечение на анемия и кръвоизливи, както и всички заболявания на черния дроб. Снабдява организма с ценни елементи: силиций, калий, калций, протеин, много желязо, сяра, етерични масла, белтъчини, мравчена киселина и др.

Жълт кантарион. Прилаган правилно, жълтият кантарион може да стори чудеса с много здравословни проблеми. Той има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсиращо, противомикробно, леко разхлабително действие. Билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Жълтият кантарион помага при язвена болест и гастрит, препоръчва се при сърдечни проблеми, особено при високо кръвно налягане.

Черен и бял пипер. Това са плодовете на едно и също растение, по обрани в различна степен на зрялост. Белият пипер се получава от напълно узрели плодове. Черният пипер се получава от зелените плодове. Пиперът затопля тялото, повишава метаболизма и спомага за храносмилането и процесите на чревния тракт. Има впечатляващи антиоксиданти и антибактериални ефекти.

Лют червен пипер. Унищожава ракови клетки, влияе много добре на кръвоносната система и предпазва от инфаркт. Той е богат на витамин А, витамин C, Б2, Б6, калий и манган. Освен това е мощен сътрудник в отслабването. Засилва метаболизма и премахва токсините от тялото. Според американско проучване, 90% от хората с наднормено тегло не консумират подправката. Другите предимства на лютият червен пипер – помага при ревматизъм, възпаления, проблеми с бъбреците, кашлица, болки в гърлото. Облекчава алергии и има противогъбични свойства.

Кимион. Семената на това растение са много полезни за хора, които имат проблем с храносмилането. Освен това, кимионът е прочут със своите антисептични свойства. Семената му съдържат желязо и подобряват състоянието на черния дроб и бъбреците. Помага и при бронхиална астма и артрит, както и при сутрешно неразположение по време на бременност.

Сминдух (Тилчец). Сминдухът е предпочитана подправка в българската кухня и расте на територията на цялата страна. С лечебните си свойства, той обезврежда холестерола, понижава кръвната захар и подобрява обмяната на веществата. Повага в борбата с диабета, има тонизиращо действие при отпадналост и хронична умора, използва се срещу болести на далака и ревматизъм.

Куркума. Куркумата е източник на естествени антиоксиданти. Полезна е при различни форми на гастрит, проблеми с черния дроб, увеличава ефективността на лечението на рак на кожата чрез пряко прилагане на увредената зона, заболявания на сърдечно-съдовата система. Куркумата помага на имунната система да се бори със стреса, поддържа здравето на цялата скелетна система, както и нивото на холестерола в нормални граници и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Антиоксидантите в куркумата са от 5 до 8 пъти по-силни от витамин Е и С и 3 пъти по-силни от гроздовите семена или екстракт от борова кора.

Шафран. В света на подправките, шафрана води класацията, като най-скъпата подправка. Килограм от тази ароматна ярко оранжева добавка струва около 1000 долара. Кралската подправка се прави от тичинките на културен вид минзухар. Древните лекари са смятали, че шафранът въздейства върху всички органи в човешкия организъм и ефективно обновява кръвта. До днес в някои азиатски страни шафранът се използва при лечение на болести на черния дроб и стомаха. Известно е, че подправката нормализира обмяната на веществата и подобрява работата на стомашно-чревния тракт.

Индийско орехче. Индийското орехче вероятно произхожда от Нова Гвинея или Молукските острови. В традиционната медицина индийското орехче и неговото масло са били използвани за болести, свързани с нервната и храносмилателната система. Миристицинът в етеричното масло вероятно е отговорен за халюциногенните качества на маслото от индийско орехче. То може да се използва при мускулни болки, свързани с ревматизъм или пренапрежение.