Токов удар за миньорите

Най-доброто от печата

05-03-2013, 05:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Спрени тецове вдигат на бунт въглекопачите

Кризата с тока вади на улицата и миньорите. 2000 въглекопачи ще обсадят днес централата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Хората искат гаранция, че държавата ще продължава да изкупува електричеството от тецовете. Те се опасяват, че ще го замени с по-евтин ток от АЕЦ, за да свали цената за потребителите. В рудниците настана паника, след като през уикенда бяха изключени няколко блока от топлоцентралите. Причината обаче не е изваждането им от енергийния микс, а намаленото потребление, както и огромните количества, които бълват соларите. Техния ток държавата е длъжна да изкупува, за разлика от този на повечето тецове. Спрените топлоцентрали оставиха без работа мините. Складовете са пълни с въглища, които няма кой да купи. "Ако не работим, не може да си изкараме заплатата", обясниха синдикалисти. Според тях гладните бунтове може да докарат 30 000 миньори в столицата.      

Както бе обявено, заради ограничения до минимум износ на ток и заради създаване на микс от уж по-евтина електроенергия, през уикенда бяха изключени три енергоблока от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", два блока от ТЕЦ "Контур Глобул - Марица-изток 3" и един блок от "АЕS - Гълъбово". Общото енергопроизводство от целия комплекс в събота е било 1500-1600 мегавата, в неделя - около 1000 мегавата, а вчера - 800-900 мегавата.
ДКЕВР вече съобщи, че по различни причини това натоварване на мощностите в източно маришките централи засега оставало без промяна. Драстичното намаляване на енергопроизводството съвсем естествено повлече и Мини "Марица-изток", които доставят лигнитните въглища за централите. Събота и неделя въгледобивът в рудник "Трояново 3" е бил преустановен напълно, тъй като складовете на американската "КонтурГлобул" са били пълни с резервни въглища. В рудник "Трояново 1" пък от 35 хил. тона на денонощие въгледобивът е бил намален повече от 4 пъти - на 8500 тона. Най-малко е паднало производството в най-големия рудник - "Трояново-север", който снабдява със суровина основно държавната ТЕЦ " Марица-изток 2". Ежедневният производствен график в него е бил свален от 20 хил. тона въглища на 15 хил. тона. Цифрите показвали, че само за първите два месеца, в които имаше нормално потребление и износ, мините вече били назад с над 1,5 млн. т от годишния план, който е около 30 млн. тона. Какво ще стане, ако топлоцентралите продължат да работят с половината си мощности, никой не се наема да прогнозира.
Напълно е спряна и работата в рудниците "Бели брег", "Чукурово" и "Станянци", съобщиха от "Въгледобив - Бобов дол". Откритите мини в Бобов дол и Перник са на намалени мощности. Засега поддържат работата в подземните рудници, защото затварянето им е необратимо.
Принудителният престой е заради липсата на пласмент. Складовете в централите в двата града са пълни с въглища и затова копаенето на нови количества е спряно. Има индикации за самозапалване на склада в Бобов дол, твърдят от минната компания на Христо Ковачки. Депото е поставено под непрекъснато наблюдение. От дружеството отричат цената на тока да се влияе от 140-те мегавата, произвеждани в ТЕЦ-Бобов дол. Той работи само с един блок и на минимален товар. Обвиненията били спекулация, която застрашава работата на 5000 души, работещи в рудниците и ТЕЦ-овете на фирмата.
"За разлика от енергетиците, които получават заплати и ако топлоцентралите не работят заради т.нар. студен резерв, миньорите вземат толкова, колкото изкопаят", припомни шефът на синдикалната организация на КНСБ в мини "Марица Изток" Веселин Вълканов. Колегата му от КТ "Подкрепа" Генчо Генчев пък беше категоричен, че ДКЕВР трябва да преразгледа всички разходи по цялата верига - от ТЕЦ-овете до ЕРП-тата, а не по най-лесния начин да дърпа шалтера без много да мисли. "В момента ние продаваме тон сурови въглища за 15 лв., а те ни струват 17 лв.", припомни друг абсурд от натиска към държавните дружества синдикалистът. За сметка на това, както многократно бе тиражирано, оказва се, че някои топлоцентрали плащат много по-скъпо за варовика в сравнение с въглищата - по 27 лв. на тон. Генчев припомни и с нищо не оправданата такса за пренос, която ни калкулират сега в сметките - по 17 евро на мегават, при 10 евро дори за богатите европейски страни. Синдикатите са категорични, че в стремежа се да свали цената на тока ДКЕВР трябва да преразгледа подобни необосновани разходи на производителите по цялата верига. Те не приемат и оправданието - "имаме сключени договори, трябва да ги изпълняваме", което се отнася и за двете американски топлоцентрали, и за фотоволтаиците и ветрогенераторите. Ако цената на тези договори са няколко хиляди съкратени миньори и енергетици, по-добро да ги развалим, не са далеч и от тази радикална мярка синдикалистите.