Избрани Новини
Бабиният хляб с космически метод на "Агра 2013 "
Изложението започва днес. Ще бъдат представени рекорден брой иновации
Млечно-кисела ръжена закваска връща автентичния вкус на хляба, като свързва бабините рецепти и метод, близък до онзи, по който се правят храни за космонавти.
Това е нова разработка на Института по криобиология и хранителни технологии и ще бъде представена на Международната селскостопанска изложба "Агра 2013". Рекорден брой иновации – общо 62, от които 17 световни и 7 европейски, ще бъдат показани на форума от 5 до 9 март в Пловдив.
Сред тях е хляб, замесен от ръжено, овесено и пшенично брашно с млечно-кисела ръжена закваска, получена в лабораторни условия. Тя е изсушена под вакуум до въздушно сухо състояние, подобно на продуктите за космическите полети. Придава по-добър вкус и аромат на хляба, повишава съдържанието на полезни вещества, показали резултатите от пробите. Така се актуализира традиционната българска рецепта, в която също се е използвала закваска, а не мая, като се намалява времето за приготвяне.
Връщането към полезните храни е едно от направленията на специализираната изложба "БиоАгра", която ще се проведе за втори път.
В нея ще участва една от първите у нас изби за преработка на биосуровини като грозде, вишни и други плодове. Посетителите ще видят различни органични продукти и първата българска технология за биологично производство на семена от праз, създадена от Института по зеленчукови култури "Марица".
„БиоАгра“ ще представи производството и търговията, образованието и науката, свързани с най-модерното направление в селско стопанство.
Основният акцент на "Агра 2013" е българското животновъдство.
Над 400 директни и представени изложители от 20 държави са подготвили широка гама от технологии, машини и инвентар за земеделието и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, финансови и консултантски услуги, софтуер за агробизнеса, научни разработки за селското стопанство.
Топ Новини