В битка с рака и държавата! Историята на 35-годишния Иван

Животът

05-03-2013, 11:43

Снимка:

Семеен архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Младият мъж страда от левкемия, втори месец дава по 933 лева за лекарство

Иван е на 35 години. Преди 5 месеца му постаяват диагноза “Остра миелобластна левкемия”. Лечението се оказва трудно и бавно, тъй като болестта е в много напреднал стадий и се налага трансплантация на стволови клетки.

Страшната болест дошла неочаквано в живота на младия мъж от Раковски. Със съпругата си Нина са заедно от 5 години. Преди година се появява най-голямата им радост – малката Мирослава. И всичко се обърнало... за миг.

Миналото лято Иван започва да се чувства уморен, отпаднал, с главоболие. Като всеки от нас, улисан в ежедневието, си помислил, че е заради жегата и тежката работа. Той изкарва хляба си в строителството. После по тялото му се появили сини петна. Не закъснява и най-фрапиращият симптом – започва да уринира кръв. След разтакаване в спешния кабинет в Раковски, където в събота го увещават, че до понеделник няма да умре, го пращат в нефрология в Пловдив. Оттам в Инфекциозна клиника. Накрая от онкологията издават „присъдата“ - левкемия. Близките успяват да съберат 25 хиляди евро за изследвания в Германия и намиране на донор на костен мозък благодарение на хора на Раковски, община и бизнесмени. Сега пак са на изходна позиция.

В момента Иван провежда поддържаща химиотерапия в Хематологията в Университетска болница „Свети Георги“. Всеки ден за него е безценен. Междувременно пред него стои още едно препятствие – активен хепатит Б. От клиниката в Германия му изписват лечение с медикамент на стойност 933 лева за месец. Докато у нас му изготвят нужния протокол за безплатно отпускане от Здравната каса, семейството два пъти купува препарата. „Разтакаване и губене на време“, коментира пред Plovdivutre.bg 28-годишната му съпруга.

Сега Иван се нуждае спешно от трансплантация на костен мозък, която ще бъде направена в Турция. Донорът е намерен. Семейството му има нужда от пари. За операцията са нужни 128 хиляди евро. До момента са събрани 5 хиляди.

В момента младият мъж е в ремисия – заболяването е овладяно. Това е най-подходящият период за трансплантация, разказа съпругата му.

На 4 януари семейството подава документи, за да поиска финансиране от Фонда залечение в чужбина. Все още чакат отговор. Повечето хората, които искат да помогнат, предпочитат да преведат сумата с SMS. За да получат дарителски номер обаче, Иван трябва да има официален отказ от Фонда. „Чакам тази седмица да заседават. Поне така обещаха от здравното министерство“, надява се Нина със свита душа, след всички мъки стоварили се на младите й плещи. Младата майка и съпруга е обнадеждена. Добрата новина е, че от днес е Иван е получил дарителски SMS номер - изпращайте съобщение DMS IVAN на 17 777. Причината – дори и Иван да бъде одобрен във Фонда за лечение на българи в чужбина, то организацията отпуска максимум 92 хиляди евро. При всеки случай ще е нужно собствено дофинансиране.

Plovdivutre.bg подкрепя кампанията за събиране на средства за лечението на Иван. Той има нужда от човещина, помощ и любов сега. След дни за може да е късно.

Разкрита е банкова сметка на Иван Замярски в Банка ДСК:

евро: IBAN-BG67STSA93000020639999

BIC-STSABGSF

щатски долари: IBAN-BG63STSA93000020640071

BIC-STSABGSF

лева: IBAN-BG41STSA93000020638042

BIC-STSABGSF

 

Дарителски SMS номер: Изпратете DMS IVAN на номер 17 777