Девин с болница, но само на хартия

Животът

05-03-2013, 12:10

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тя престана да съществува в средата на 2011 г. след запор на сметките заради натрупани над 1.6 млн. лв. дългове

Болница в Девин на практика вече има, но само на хартия, тъй като няма къде да се помещава, заяви депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова пред радио "Фокус".

Доколкото имам информация, МБАЛ-Смолян е свършила своята част от процедурата – създаде дъщерно дружество в Девин, и то вече фигурира в Търговския регистър, казва Дариткова, пише  smolyanpress.net.

Според нея реалното заработване на болницата вече е в ръцете на местната власт, която трябва да докаже, че над сградата на закритата заради дългове болница в Девин не тегнат задължения и запори на кредитори. Трябва да се направи и оценка, която да даде възможност да се реализира възмездното право на ползване.

Оттук нататък тези процеси трябва да вървят с достатъчно бързи темпове, защото има доста месеци загубено време, за да се реализира идеята, в която са убедени всички – че трябва да има болница за трите общини Девин, Борино и Доспат, допълни тя.

Болницата в Девин престана да съществува в средата на 2011 г. след запор на сметките заради натрупани над 1.6 млн. лв. дългове. В края на миналата година жителите на трите общини, които тя обслужваше, започнаха масови протести, дори блокираха пътища, като настояваха тя да отвори врати отново, след като няколко души починаха в линейката на път за болницата в Смолян. За да успокоят страстите, управляващите предложиха в града да се създаде филиал на смолянската болница.

През февруари местните пак протестираха, тъй като според тях никой не задейства изпълняването на идеята. Тогава от Министерството на здравеопазването се оправдаха, че кметът не предоставя пълния комплект с документи за сградата, за да бъде тя предоставена за болница. Преди две седмици здравният министър в оставка Десислава Атанасова съобщи, че председателят на Общинския съвет в Девин е внесъл сигнал в прокуратурата срещу кмета за това, че е сменил собствеността на сградата на болницата без правно основание.