Румънец отвлече 5-годишната си дъщеря от Пловдив

Животът

05-03-2013, 11:42

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бащата похитил детето, скрил го в село край Букурещ

Румънец отвлече 5-годишната си дъщеря Бианка от дома й в Пловдив. Майката на момиченцето - Ани Томасян, не е виждала детето си от 9 месеца. Причината – детето е отведено незаконно в съседна Румъния.

Името на похитителя е Катерин Кицеско. На 1 юни миналата година той казва, че ще заведе Бианка на кино, но двамата не се прибират у дома. Скоро след това става ясно, че двамата са в село отвъд границата, в което живее майката на 31-годишния мъж. От гранична полиция нямат данни такива лица да са напускали страната - още повече, че паспортът на момичето е у майка му. Тя не е подписвала и декларация, с която да разрешава детето да бъде изведено от страната.

Въпреки това се знае къде са изчезналите - в село на 20-ина км от Букурещ. Съпругът ми обаче не ми дава да контактувам с малката. Престанах да опитвам, защото така ми беше нанасян психически тормоз. Все още не сме официално разведени. Той искаше да ме принуди да живеем там, затова използва детето, обяснява Томасян пред бТВ.

Тя разказва, че с половинката си се запознали на круизни кораби, където работели заедно в казино. Имали връзка около 3 години, а след това решили да създадат семейство. Така Бианка се родила в България.

Отношенията ни преди случилото се бяха леко изострени точно по тази причина - аз исках той да си намери работа, да не пътуваме постоянно между Румъния и България. Не исках да се разделяме, дори не подозирах, че той може да ми причини такова нещо, както и на детето, което е по-страшното. Тя е толкова привързана към мен, добавя майката.

Според адвоката й - Павел Радомирски, решението на казуса се бави заради „институционална съпротива”, както от румънска страна, така и от българската мисия в Букурещ.

По делото в Районен съд-Пловдив има присъда в полза на майката. Детето трябва да е при нея, това е необжалваемо. Румънците обаче не приемат международен договор за процедиране при случаите на отвлечени деца. На консула е разпореден от Външно да съдейства. Но това не е направено, а румънската страна тенденциозно отказва да спази закона, обясни Радомирски.

Ани Томасян не може да посети детето си, тъй като мъжът й е завел бракоразводно дело с цел придобиване на родителските права. За щастие успяхме да го прекратим, поясни адвокатът и призова българските институции да съдействат по казуса.