Земеделският министър: Президентът да внимава кой ще ме наследи (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

05-03-2013, 13:36

Снимка:

Пресцентър на Земеделието и храните

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Оставам хамбарите пълни с пшеница. Някои отговаряха за финансите, а аз да има достатъчно хляб, похвали се Найденов

България ще получи с над 2 милиарда и 400 милиона повече средства от Европейския съюз за развитие на земеделието в новия програмен период 2014 – 2020 година. Общата сума на парите от Европа е 7, 5 милиарда евро, каза в Пловдив министърът на земеделието в оставка Мирослав Найденов. Това всъщност е половината от средствата, които страната ще получи за всички сфери за следващите 6 години.

По думите на Найденов следващият министър на земеделието, който ще бъде избран в служебното правителство, има важната задача да довърши преговорите за условията на усвояване на земеделските фондове. Крайният срок за договарянето е юни в рамките на ирландското председателство. "Обърнах се и към президента - изборът на новия министър е много важен", наблегна Найденов. Той е запознал Росен Плевнелиев със състоянието на сектора и е препоръчал наследникът му да е експерт.

„Предстои въпроса за т.нар. тавани – дали ще останат или не. Аз бих настоявал да има тавани, за да е по-справедливо разпределението на парите“, допълни той. През сегашния програмен период се оказа, че някои от големите земеделци получават 2/3 от всичките средства, а малките производители или не се домогват до помощта от Европа, или получават  незначително финансиране.

Найденов смята, че през новия програмен период животновъдството е структуроопределящо.

Европейската комисия предложила усвояването на средствата да бъдат обвързани със сектора в рамките на 10 %. „България предложи декларация към, която се присъединаха още 12 държави. Ние настояхме този процент да е не 10, а 15 %“, уточни Найденов. По думите му при таваните, които се налагат, ще бъдат ощетени някои крупни зърнопроизводители за сметка на сектора животновъдство, зеленчукопроизводство и плодове. „Такава политика трябва да се следва. Големи площи със зърнени култури могат да бъдат обработени от 1 човек с днешните модерни машини, но в същото време животновъдството иска работна ръка и ще осигурява заетост“, коментира той.

Според него трябва да навлязат технологии, които да направят този труд по-привлекателен. „Проблемът е имиджов. Този, който заложи в животновъдсто ще спечели. Досегашните ми прогнози са се сбъдвали“, заключи министърът в оставка.

„Оставам хазната пълна с пшеница. Някои отговаряха за финансите, а аз да има достатъчно жито и пшеница“, похвали се министърът в оставка.

Найденов пристигна в града ни за откриването на Международната селскостопанска изложба „Агра 2013“ в Пловдивския панаир.