Фигаро: Самоубийството на Пламен Горанов наелектризира България

"Надяваме се само, че саможертвата му няма да бъде напразна!"

Съобщението за смъртта на Пламен Горанов веднага обиколи социалните мрежи - с над 80% изгаряния младият мъж, който се самозапали преди две седмици с искане на оставката на кмета на Варна, почина от раните си, пише френският вестник Фигаро, цитиран от БГНЕС, в материал със заглавие "Самоубийството на един активист наелектризира България".

Ежедневните молитви на симпатизантите му се оказаха недостатъчни. "Надяваме се само, че саможертвата му няма да бъде напразна!", казват те. Така алпинистът е на път да се превърне в символ на народното недоволство, родено от повишаването на цената на тока, което предизвика противно на всички очаквания оставката на правителството на 20 февруари.

Още повече че той не е сам - само за няколко дни три случая на самозапалване и редица опити бяха регистрирани от властите. "Ясно е, че става дума за поредица. И макар че мотивите изглеждат различни, те ни показват, че хората са на ръба и готови на всичко", казва лекарят Христо Хинков, началник-отдел "Психично здраве" към Националния център за обществено здраве в София.

Последователно сравнявани с чешки, тибетски и тунизийски мъченици, историите на тези отчаяни хора дават нов тласък на протестите, които вече са ежедневни в България. На два пъти, на 24 февруари и на 3 март, националния празник, протестиращите излязоха по улиците на големите градове, за да заявят, че изобщо няма да се задоволят от оставката на правителството. Но исканията им, които са най-малкото объркани, се приемат студено от българската интелигенция.

"Социалният им модел залита между Либия на Кадафи и Беларус", гневи се Константин Павлов, автор на много четен политически блог в страната. Вчера протестът прерасна в гражданско неподчинение с вдигането на "палатков лагер" пред сградата на президентството в София. А вече никой не брои сблъсъците с полицията след блокади на кръстовища и други пътни оси от протестиращи с качулки. "От няколко дни имаме усещането, че е достатъчна една искра, за да изпадне страната в анархия", счита западен дипломат. Приемането в болница на два пъти заради високо кръвно налягане на премиера в оставка, Бойко Борисов, сам въплъщаващ "стабилността" на държавата, засили чувството за несигурност.

Във Варна, града, в който Пламен Горанов се самозапали, кметът Кирил Йорданов, обвиняван във връзки с мафията, е мишена на народния гняв. Протестиращите искат оставката му и протестират срещу завземането на града от икономическата група с тъмна репутация ТИМ, основана през 90-те години на миналия век от бивши командоси от военноморския флот. "ТИМ е основната причина за нещастията ни", извикал Пламен на митинг няколко дни преди фаталната си постъпка, показва видео, качено в мрежата от негови приятели.