Левски - прокобата на Мъри

Спорт

05-03-2013, 14:43

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Веселин Коларов, Sportline.bg

Всичко от Автора

Пловдив ще стане тесен за треньора на Ботев при загуба от сините

Станимир Стоилов се изправя за трети път в треньорската си кариера срещу клуба на сърцето си Левски.

Мъри ще изведе срещу "сините" Ботев, като това ще бъде и официалния му дебют начело на "канарчетата" пред феновете в Пловдив. Дербито със сигурност ще бъде много интригуващо предвид целите на двата отбора. Но статистиката определено не е в полза на бившия национален селекционер.

През треньорската си кариера той два пъти се е изправял срещу Левски. Това става през сезон 2008/09, когато той е начело на Литекс. Това пък е и последната година, когато "сините" са ставали шампиони. На 27 септември Мъри се завръща на стадион "Георги Аспарухов", но е седнал от другата страна - на скамейката за гостуващите отбори. Преди дербито именно това е основната тема - завръщането на Стоилов на "Герена". Цяла седмица преди мача специалистът говори, че ще нахъса Литекс за победа в София. Феновете посрещат Мъри с бурни овации, но за разлика от топлото посрещане, мачът не се развива толкова добре за "оранжевите". Левски се поздравява със заслужен успех с 2:0 с голове на доведения на "Герена" именно от Стоилов - Дарко Тасевски в 34-ата и 67-ата минута.

През пролетта идва ред да ответния мач в Ловеч. Левски и ЦСКА са в здрава битка за първото място, но "оранжевите" на Мъри са на 5-та позиция и с 5 загуби през сезона, което едва ли са били първоначалните планове на Гриша Ганчев. Стоилов е притиснат до стената да победи Левски. Гонзо обаче попарва всички надежди на Мъри с два гола в 7-ата и 18-ата минута за победата на столичани с 2:1. Попадението за ловчанлии е дело на Сандриньо в 11-ата.

Така логично след края на сезона Стоилов си тръгва, макар и да е спечелил Купата на България.

При нова загуба от Левски обаче на Мъри няма да му е толкова спокойно. Феновете на Ботев едва ли ще му простят евентуално поражение насред стадион "Христо Ботев" и веднага ще се започне с подвикванията, че е легнал на "сините". Пловдив ще се стори тесен на специалиста и напрежението върху плещите му ще стане непосилно. Стоилов отново е притиснат до стената преди мач с Левски, но дали този път ще успее да се справи, ще разберем на 9 март, пише Sportline.bg.