Избори 3 в 1: не ставайте смешни

Мисия Варна

05-03-2013, 17:34

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Съветниците по-добре да седнат и да си свършат работата - идва активният туристически сезон!

Виртуални и вербални оставки валят в общинския съвет на Варна днес. Някои партии побързаха да "изпълнят желанието на народа" и обещаха нови избори. Започваха да призовават колегите си да се оттеглят, тръгнаха дебати има ли законова форма за това, прозвучаха и откровено популистки изказвания. 

Законовата форма намери днес общинският съветник Костадин Костадинов, който вече не е член на ВМРО, която го изпрати в местния парламент, а коалицията, с която влезе - се разпадна. 

Казусът дойде от това, че подаването на оставка на дори на всички сега действащи 51 съветници би означавало, че след тях влизат следващите от листите на съответните партии. Така кашата става пълна, защото има разпаднали се коалиции и дори вече несъщестуващи партии.

Разместването от политическа сила в политическа сила, така традиционно за варненския общински съвет, прави нелогични оставките на поне 10 човека, които напускайки биха освободили място за следващите в листата на партията, с която настоящите съветници са в развод. Така, например, напускането на самия Костадинов, който поиска да си ходи заедно с всичките си колеги, ще доведе в местния парламент човек на БНД, който е следващият в листата на общата им предизборна коалиция. 

Аналогии с разпускането на Народното събрание не могат да бъдат правени, тъй като неговият статут се определя от Конституцията, а на общинския съвет - от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Именно в ЗМСМА Костадин Костадинов, който освен историк е и юрист по образование, намери вратичката в създалата се ситуация. 

Според Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2006 г.)

Общинският съвет се свиква на заседание не по-малко от шест пъти годишно. Ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет. Воден от тази възможност Костадинов поиска чрез Фейсбук колегите му в местния парламент да се оттеглят по тази точка.

Аптекарят Веселин Марешки, тънък познавач на всички вратички в закона и ходенето по ръба му, изпревари Костадинов и съветниците му от групата на ПП „Либерален алианс“ депозираха своите оставки в ОбС-Варна. "Не е нужно в Общинската избирателна комисия да се чудят какви са процедурите за разпускане на местния парламент. Най-лесният вариант е всички да си подадат оставките!", се казва в разпространено днес обръщение на Марешки, който и не съвсем в час призовава "всички общински съветници да последват примера им". Че отдавна бил за оставка на Общинския съвет заяви сутринта в ефира на национална телевизия и градският шеф на БСП-Варна Борислав Гуцанов. 

По-късно и областният координатор на ГЕРБ Иван Портних припомни, че партията му и на местно, и на национално ниво е показала, че не се държи с две ръце за властта. Затова съветниците от най-голямата група също били готови да се оттеглят, както и колегите им от листата, останали под чертата през есента на 2011-а.

Така на практика имаме не просто законова възможност, но и готовността на над 50% от членовете на Общинския съвет да го напуснат. Това обаче няма как да стане. Именно протестиращите не трябва да го допускат точно сега. Защото има много работа за вършене и 6 месеца вакуум (3 месеца без заседания, за да се разпусне съветът и още 3 до новите избори) биха се отразили фатално на Варна и започващия туристически сезон.

Варненци имат нужда от решенията на този парламент, за да не пропуснем едва просветналата надежда за добри новини - пари за асфалтиране, за нови автобуси и тролеи, за пешеходната зона, за пречиствателната станция на Златните... 150 млн. лева от защитените проекти могат да влязат в града още тази година (сумата не е част от гласувания градски бюджет от 210 млн. лева). За целта обаче има безброй процедурни решения, които трябва да бъдат взети - за съфинансиране, за мостово кредитиране, за избор на упрявляващи съответните проекти екипи, за контрол и т.н. 

Така че, господа, моля, свършете си работата! И не забравяйте - вече ви следят изкъсо!