Мачкането на съдебната система се върна като бумеранг

Най-доброто от печата

06-03-2013, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Какво може да очаква власт, която арестува високопоставен прокурор и 24 часа по-късно той е пуснат с аргумента, че е напълно невинен

Някак покрай протестите една новина дори не успя да пробие кордона от милиционерщина, опасал държавата. Един високопоставен бургаски прокурор - зам. окръжния, бе вкаран в ареста за корупция, но по-малко от 24 часа по-късно бе пуснат и обявен за абсолютно невинен.

За това кратко време обаче МВР чрез вътрешния министър Цветан Цветанов, който вече е в оставка, направи няколко публични изявления, в които буквално го обяви за виновен. Че прокурорът бил в ареста по обвинение за подкуп от 8000 лв. заедно с адвокат по дело за икономическо престъпление, че имало някакво дело за голямо количество алкохол, което било прекратено...

"Това е по един случай, по който работеха колегите от ГДБОП заедно със Софийска градска прокуратура. Има иззети веществени доказателства, като сред тях има около 7000-8000 лв. и ангажимент да се прекрати преписка. И тези пари, които са иззети като веществени доказателства, да бъдат разпределени към прокурора и адвоката", обяви Цветанов в прав текст по телевизията.

Сценката бе драматично доразвита от съпругата на прокурора, която пък е шеф в общината и която обяви, че дори не са й дали възможност да му занесе инсулин. По-късно й се бил обадил все пак ръководителят на местната полиция, който я посъветвал да занесе няколко чифта дрехи в ареста . Само часове по-късно Софийска градска прокуратура абсолютно оневини въпросния прокурор. И обяви, че срещу Георгиев няма никакви доказателства и той бе освободен от ареста. Обявено бе също, че арестуваният заедно с прокурора адвокат Марин Стефанов всъщност бил поискал парите от свой клиент, като го излъгал, че тази сума била посочена от прокурора, за да "извърши неправомерни действия по досъдебното производство". Според събраните доказателства Георгиев нито е искал, нито е получавал пари във връзка с делото, а Стефанов злоупотребил с името му, твърди прокуратурата.

Това обаче не попречи на Цветанов да обяви веднага от телевизионния екран:

 

"Аз имам собствено мнение,но все пак трябва да се придържаме към това, което вече имаме като позиция на прокуратурата и, разбира се, тя е водеща в едно разследване". По този начин той отново внуши, че работата около държавния обвинител не е чиста.

И в единия, и в другия случай нещата обаче са повече от скандални. Защото ако Цветанов твърди, че има нещо срещу въпросния прокурор, ако има доказателства, то просто трябва да ги каже. Иначе става дума за обикновена милиционерщина.

Първоначално самият прокурор обяви, че няма никакви претенции към МВР. Ден по-късно обаче той вече заяви, че обмисля да заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. "Никога не сме коментирали някаква ситуация, в която да се вадят или да се предлагат някакви пари. Мисля, че бяха белязани, но парите в него, в мен нямаше такива пари.