Взимаш монета, даваш половин милион долара

Една от най-редките монети в света бе продадена за крупната сума

Частен колекционер купил за рекордните 495 000 австралийски долара (508 000 щатски долара) една от първите монети в австралийската история, известна като "пробитият долара".

Уникалното на паричката е, че от този вид до наши дни са оцелели едва 300 бройки.

По думите на Белинда Дауни, директор на аукционната фирма Коинуъркс, продаденият екземпляр бил най-добре запазеният сред събратята си.

Монетата е една от 40 000 испански сребърни долари, които губернатор Лаклан Макуайър купува през 1812 г., за да реши проблема с недостига на парични средства в тогавашната колония за каторжници Ню Саут Уелс. Губернаторът наредил на осъдения за фалшифициране на пари Уилям Хеншъл да изсече кръгче от средата на всяка от монетите, за де не могат те да се използват като платежно средство извън колонията. Върху получените в резултат на това "понички" били отпечатани думите ню Саут Уелс, стойността 5 шилинга и датата 1813 г. Така се родила първата австралийска монета. Кръгчетата, изрязани от средата на монетите, също влезли в обръщение със стойност 15 пенса.

Пробитите долари и пенсовете били иззети от обръщение през 1829 г. и по-голямата част от тях били изпратени в Лондон, където били претопени и продадени като сребърни кюлчета.

Известни са само 300 оцелели такива монети, от които 200 са притежание на частни колекционери.