Дядо Николай ще донесе огъня от Божи гроб

Мисия Пловдив

06-03-2013, 09:53

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Пловдивският владика ще води българската делегация до Йерусалим

Пловдивският митрополит Николай ще донесе и на този Великден Благодатния огън от Божи гроб. Това реши Светият синод на първото заседание, председателствано от новия патриарх Неофит.

Заедно с митрополита ще пътуват кметът на Пловдив Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров.

Огънят, който пада на Велика събота в Йерусалим, ще пристигне на летище Пловдив на 4 май около 19 часа.

Там духовници от цяла България ще могат да запалят фенери, с които да го пренесат в епархиите си.

Тъй като правителственият Фалкон, който държавата отстъпва на църквата, бил на ремонт, полетът ще бъде с частен самолет. Полетът ще се плати от пловдивски бизнесмени.

От няколко години, на Велика събота, Българската православна църква изпраща в Йерусалим специална делегация, която присъства на богослужението и на слизането на Благодатния огън.

Представителите на Светия синод донасят от божествения пламък в България и го се разнасят до всички епархии.

Благодатен огън от Йерусалим, който от хилядолетие слиза на този ден на Божия гроб и е едно от най-ярките доказателства за Божествения произход на Светата Православна вяра. Получава го само православния патриарх на древната Йерусалимска църква. Това е странен, синкав огън, който не изгаря кожата. Той лумва в светилниците, дори ако преди това са били напълнени с вода.

На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото