Голямото намаление на тока е за нощните тарифи

Животът

06-03-2013, 10:26

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ще перем и готвим по тъмно

България от вчера е с нова цена на тока. Всеки пресмята с колко по-малко може да го зарадва следващата фактура за електриката. Средното за трите електрически дружества 7 на сто намаление не изглежда никак обнадеждаващо за крайния резултат. Съвсем по друг, доста по-оптимистичен начин звучи, че спадането на месечната сметка ще е с около 27%.

И оптимистичният вариант е факт пак от вчера. Само че единствено и само ако потребителят готви, върти перални и съдомиялни, глади, гледа телевизия и подгрява бойлери късно вечер, през нощта и рано сутринта, пише vsekiden.com. Защото голямото намаление е най-вече в нощната тарифа. ЧЕЗ са първенци - 5,3% надолу за тока през деня и 14,61% за нощния. ЕВН - 5,84% дневна и 13,07% нощна. А Енерго-Про сваля тарифата по светло с 5,58% и с 8,82% по тъмно. Или с 26-27 на сто намаление, ако заложим с преимущество на харченето на ток през нощта, пресметна „Всеки ден".

Оттук нататък всеки ще преценява какво може да отложи и да свърши по време на по-евтиния нощен ток - от 22 до 6 ч. през зимата и от 23 до 7 ч. през лятото. Първата хватка е да открием най-големите консуматори на ток в дома и да се стремим да ги използваме предимно нощем. Абсолютната ламя, гълтач на ток във всяко жилище - готварската печка, следвана от бойлера, миялната, пералнята, хладилника и телевизора.

Електрическите крушки също не са за подценяване, но пък енергоспестяващите помагат. Голямо значение при електроуредите има техният енергиен клас - с А са означени най-икономичните, а със С и D - най-неикономичните. Но ако готвите дори и с модерна печка по няколко часа всеки ден, фактурата за ток става убийствена.

Още по-смъртоносна е, ако го правите на дневна светлина. Но хладилникът и фризерът са уреди, които работят непрекъснато, и няма голям избор за пестене. Единственото е да си купим по-нови и икономични модели, както и да не ги поставяме до източник на топлина. Най-утешителното е задаващото се по-топло време, когато отпада отоплението, ако е на ток.